Autoritatea pentru calitatea alimentelor din Marea Britanie (FSA) a primit o finanțare de 1,6 milioane de lire sterline pentru a pune la punct un proces eficient de evaluare a siguranței alimentelor noi. FSA a comunicat că are nevoie de doi ani pentru a face acest lucru și că a primit deja solicitări pentru mușchi de vită, pui și foie gras și se așteaptă să primească pentru alte 15 produse, în următoarea perioadă.
Carnea de pui produsă în laborator a fost autorizată pentru vânzare în SUA, în 2023, și în Singapore, în 2023, iar mușchiul de vită a primit aprobarea în Israel, în cursul acestui an. Potrivit instituției britanice, piața locală este una foarte atractivă și deschisă noilor produse, pentru că asigură nevoile unui număr mare de vegani, vegetariene și flexitariene (care consumă carne în cantități reduse).
În laboratoare, carnea este produsă prin creșterea unor celulele într-un lichid special, care apoi se dezvoltă în mușchi, sânge și țesut adipos. Alternativa poate avea și beneficii pentru mediu, pentru că nu presupune creșterea și sacrificarea animalelor, astfel că și emisiile de dioxid de carbon asociate sunt mai reduse. În plus, companiile din domeniu spun că este evitată contaminarea cu E.coli și salmonella.
Carnea “cultivată” are aceleași celule precum carnea de la animale sacrificate, a dat asigurări profesorul Robin May, consilier științific principal al FSA, care a atras atenția că procesul de autorizare nu trebuie grăbit.
Sursă: The Guardian
Foto: Framestock Footages | Dreamstime.com
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.