Anul 2025 va fi unul crucial pentru armata franceză, arată Politico într-o analiză, întrucât se va confrunta cu un test de descurajare a Federației Ruse. În luna mai a anului viitor, în contextul amplului exercițiu “Dacian Spring” din România, armata va trebui să trimită în termen de zece zile o brigadă pregătită pentru război, adică între 3.000 și 5.000 de militari. Această demonstrație, dacă va avea succes, va reafirma credibilitatea Franței în fața aliaților din NATO și va deschide calea pentru atingerea obiectivelor militare setate pentru 2027.

“Dacian Spring” va evalua capacitatea de deplasare rapidă a trupelor pe Flancul Estic al NATO, care este un element-cheie într-un caz în care Rusia ar ataca un stat membru al alianței, mai arată Politico.

Șeful Comandamentului Terestru al armatei pentru Europa, generalul Bertrand Toujouse, a declarat că astfel de antrenamente sunt “un semnal strategic”. În ultimii ani, francezii se pregătesc pentru un potențial război real, de o intensitate similară a celui din Ucraina. De altfel, conform cerințelor NATO, până în 2027, Franța ar trebui să poată desfășura o divizie pregătită de război în 30 de zile, inclusiv muniția și proviziile necesare. Totuși, îndeplinirea obligațiilor este legată și finanțare, iar statul traversează o perioadă cu un deficit bugetar ridicat.

O desfășurare similară de trupe în România s-a încercat și în 2022, dar demersurile au fost îngreunate de birocrație, procedurile de la frontieră și de trenuri necorespunzătoare pentru transportul echipamentelor militare. Oficialii militari francezi spun că, în ultimii doi ani, s-au făcut progrese, dar nu exclud câteva “piedici” la vamă.

Pe lângă pregătirea propriei armate și participarea la exercițiu, Franța intenționează să trimită Ucrainei avioane de război Mirage, în prima jumătate a anului viitor, conform unei declarații a lui Sebastien Lecornu, ministrul Apărării, citate de Politico.  La început de 2024, președintele Emmanuel Macron a lansat un angajament în acest sens, iar Lecornu a mai spus că francezii adaptează aeronavele pentru capacități de luptă aer-sol, întrucât ele au fost proiectate pentru lupte de tip aer-aer.

Analiza integrală pe Politico

Foto: People © Byvalet | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday