Potrivit raportului realizat de zeci de ONG-uri și organizații de mediu din lume, doar anul trecut, aproximativ 6,4 milioane de hectare de pădure au fost defrișate. De asemenea, 62,6 milioane de hectare au fost distruse de incendii de vegetație (unele puse intenționat) sau pentru a permite construcția unor drumuri. Nivelul de distrugere a pădurilor a crescut semnificativ în toată lumea, anul trecut, comparativ cu acum cu trei ani, când 140 de țări au promis că vor face eforturi pentru a pune capăt defrișărilor până la finalul deceniului.
Majoritatea țărilor lumii au sprijinit angajamentul de a reduce la zero defrișările în 2030, la summitul ONU pentru climă Cop 26 din 2021. Totuși, progresele au fost mult sub așteptări, cu un nivel de defrișări (în 2023) cu aproape 50% mai mare decât ar fi necesar pentru ce ar fi considerat “un progres constant către zero”.
La nivel global, Indonezia (+57% într-un an) și Bolivia sunt țările unde s-a atins un vârf al defrișărilor, pe fondul schimbărilor politice și a cererii țărilor bogate de carne de vită, soia, ulei de palmier, hârtie și nichel. Raportul scoate pune în lumină și eforturile Braziliei, unde noul guvern al președintelui Lula da Silva a redus defrișările cu 62%, de anul trecut, după ce acestea au cunoscut un vârf în mandatul președintelui anterior, Jair Bolsonaro. Există și țări, precum Australia, Columbia, Paraguay, Venezuela, Vietnam, care au înregistrat progrese semnificative în vederea atingerii obiectivului pentru 2030.
Cercetătorii avertizează că această intensificare a defrișărilor îngreunează eforturile de a combate criza climatică și determină o pierdere uriașă a animalelor sălbatice la nivel global. “Suntem la doar șase ani distanță de termenul limită global, critic, pentru a pune capăt defrișărilor, iar pădurile continuă să fie tăiate, degradate și incendiate în ritmuri alarmante. Îndreptarea cursului este posibilă dacă toate țările fac din aceasta o prioritate și, mai ales, dacă țările industrializate își reconsideră serios nivelurile de consum excesiv și sprijină țările mari producătoare de anumite alimente”, au transmis aceștia, solicitând, totodată, reglementări mai puternice în acest sens.
În plus, Comisia Europeană vrea să amâne cu un an legea ce interzice importuri extracomunitare de produse (cafea, soia, ulei de palmier) obținute pe zone despădurite, pentru a permite comercianților să se adapteze la noile cerințe mai bine și pentru a nu afecta comerțul. Indonezia a fost printre cele mai mari contestatare ale acestei legi, iar producătorii de ulei de palmier au recunoscut că, cel mai probabil, nu vor respecta noua legislație a UE.
Surse: The Guardian, France 24
Foto: Stbernardstudio | Dreamstime.com
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.