Menopauza, o etapă normală în viața femeilor, are loc, în general, în jurul vârstei de 51 de ani, fiind marcată de încetarea funcționării ovarelor și precedată de o perioadă de fluctuații hormonale care determină o serie de simptome asociate. Deși cele mai cunoscute sunt „bufeurile”, menopauzei îi sunt asociate multe alte probleme, inclusiv insomnii, oboseală, tulburări de dispoziție, de concentrare sau memorie, dureri musculare, articulare sau de cap și nu numai.

Fiecare femeie prezintă diferite simptome, în grade variabile de severitate – dacă unele dintre ele nu au deloc manifestări sau au doar variații ușoare, un procent important se confruntă cu simptome care se manifestă sever, ceea ce le afectează calitatea vieții.

Până în 30% dintre femei pot să prezinte simptome moderate spre severe, care nu doar că afectează dramatic calitatea vieții, dar cresc și riscul de boli cardiovasculare, atunci când sunt severe”, explică Dr. Anda Vizitiu, Medic Primar Endocrinologie, Policlinica Regina Maria Banat. În cazul lor, poate fi recomandată inclusiv terapia hormonală de menopauză (THM).

Principala terapie în perioada de menopauză este terapia de substituție hormonală (TSH), reprezentată de hormonii sexuali produși în mod normal la nivelul ovarului (estrogen, progesteron, testosteron). Practic, este o substituție cu hormoni care sunt identici sau similari cu cei produși în mod normal în organism. Deși are efecte benefice în prevenția unor boli cronice, dacă este administrată corect, nu există suficiente date legat de siguranța administrării THM tuturor femeilor în perioada de menopauză – din acest motiv, momentan, ghidurile o indică doar femeilor care necesită terapie pentru controlul simptomelor”, subliniază Dr. Anda Vizitiu.

Ce riscuri are terapia cu hormoni pentru tratamentul simptomelor menopauzei?

În general, terapia de substituție hormonală este considerată sigură în cazul femeilor sănătoase. Există, însă, cazuri în care aceasta nu este recomandată.

Ca orice alt tratament, și THM are contraindicații. De exemplu: cancerele dependente de estrogen, cum sunt cancerul de sân, cancerul de endometru, doar anumite tipuri de cancer ovarian; sângerările uterine anormale sau nediagnosticate; bolile severe de ficat; bolile tromboembolice și bolile genetice care asociază risc crescut de tromboză și altele. Există situații în care trebuie să fim precauți, care, în general sunt legate de terapia orală, dar care nu prezintă contraindicație pentru terapie transdermică, de exemplu: bolile colecistului, hipertrigliceridemia, migrenele, riscul de boli cardio-vasculare. Alte patologii în care e nevoie să fim precauți sunt meningiomul sau riscul de cancer mamar”, punctează medicul.

Pentru femeile cărora nu le este recomandat THM sau refuză această soluție terapeutică, alternativele includ soluțiile non-hormonale, fie farmacologice (medicamente), fie non-farmacologice, așa cum sunt terapia cognitiv-comportamentală (CBT) sau terapii alternative.

Când ar trebui să fie început tratamentul pentru menopauză?

Indiferent de soluția indicată de medic sau preferată de pacientă, Dr. Anda Vizitiu subliniază că este important ca terapia să înceapă cât mai devreme, dacă nu există contraindicații.

Cu cât este mai mare pauza de la instalarea menopauzei până la administrarea TSH, cu atât scad beneficiile terapiei legat de prevenția bolilor cronice și crește riscul efectelor secundare. Din acest motiv, nu este indicat să se mai inițieze THM femeilor care au mai mult de 10 ani de la instalarea menopauzei”, afirmă Dr. Anda Vizitiu.

În primul an, tratamentul hormonal este monitorizat la câteva săptămâni și luni, apoi cel puțin o dată pe an, iar dacă apar contraindicații sau efecte secundare, acesta este întrerupt. „În general, dacă după fiecare reevaluare beneficiile depășesc riscurile, se va continua cât timp pacienta prezintă simptome. Pentru a verifica dacă mai există simptome, se poate încerca reducerea dozei și întreruperea tratamentului, acesta fiind reluat dacă simptomele reapar”, precizează medicul.

Ascultă-ți corpul: află mai multe despre menopauză și soluțiile prin care poți trece mai ușor peste această perioadă.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday