Afirmațiile false legate de acțiunile autorităților federale, înaintea, în timpul și după ce SUA au fost lovite de uraganul Helene se răspândesc pe rețele sociale și scapă de sub control. Oficialii americani de la nivel federal și chiar de la cel statal atrag atenția că, din această cauză, toate eforturile pentru “revenirea la normal” vor fi afectate. Tema dezinformărilor va fi folosită atât de Donald Trump, cât și de Kamala Harris, pentru a-și lansa unul altuia acuze, arată CNN într-o analiză. 

Unul dintre cei care au răspândit zvonuri și insinuări menite să discrediteze acțiunile guvernului federal este Elon Musk, care a urcat pe scenă lângă Donald Trump, la un miting electoral din statul Pennsylvania. În cele mai multe dintre cazuri, Biden și Harris sunt prezentați ca incompetenți. De asemenea, pe Facebook s-au viralizat imagini generate cu instrumentele AI, iar autorii postărilor pretindeau că sunt fotografii din locurile pe unde a trecut uraganul.

În acest context, oficialii americani i-au îndemnat pe cetățeni să oprească “acest gunoi de teorie a conspirației”. Politicieni locali și agenți ai serviciilor de urgență din Georgia și până în Carolina de Nord au demontat unele dintre zvonuri și au sfătuit oamenii să nu le mai distribuie pe rețele.

Ofițerul de comunicare dintr-un comitat din statul Tennessee a evidenția chiar că resursele folosite pentru infirmarea zvonurilor puteau fi alocate acțiunilor de curățare și refacere a zonelor lovite de uragan. Administrația locală a fost nevoită să emită un comunicat prin care să respingă ideile că guvernul de la Washington vrea să confiște atracția turistică Chimney Rock, nici alte proprietăți.

Una din cele mai răspândite minciuni a fost legată de intervenția Agenției Federale pentru Gestionarea Situațiilor de Urgență (FEMA). Jurnaliștii de la CNN scriu că Donald Trump a pretins, în mod fals, că o mare parte a fondurilor destinate zonelor cu risc, administrate de republicani, sunt alocate către programele de ajutorare a imigranților. Ca răspuns, FEMA a creat o pagină unde demontează afirmații false și vine cu dovezi legate de finanțare și activitatea sa.

Analiza integrală pe CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday