Videoclipurile care circulă pe rețelele de socializare arată cum o aeronavă interceptează o aeronavă, lansează o rachetă spre aceasta, după care se prăbușește. Resturile au căzut undeva în apropierea orașului Kosteantînivka, distrugând mai multe case, a informat presa locală. Nu s-au înregistrat răniți.

Experții militari care au analizat fotografiile epavei spun că este vorba de dronă rusă Hunter S-70, și că probabil a fost doborâtă după ce operatorii au pierdut controlul asupra acesteia în timpul unui zbor de testare deasupra regiunii ocupate Donețk din estul Ucrainei.

Justin Bronk, cercetător senior la think tank-ul Royal United Services Institute, a spus că ar fi “un eșec uimitor de jenant și unul care dezvăluie, de asemenea, că Rusia trebuie să fi efectuat zboruri de testare în apropierea frontului“.

Andriy Kovalenko, șeful Centrului Ucrainean de Combatere a Dezinformarii, a identificat inițial aeronava doborâtă ca fiind un Su-34, dar mai târziu a transmis pe Telegram că ar putea fi o dronă Hunter. A transmis că va avea loc o investigație și că concluziile vor fi prezentate după examinarea epavei. Kovalenko a spus că până acum Rusia a fabricat trei drone S-70, iar alte trei sunt în curs de dezvoltare.

S-70 este un vehicul aerian de luptă fără pilot, parte a eforturilor Rusiei de a-și moderniza capacitățile militare. Este o dronă masivă, de 25 de tone, cu o anvergură a aripilor de 19 metri, lungimea fuselajului de 14 metri și poate fi folosită atât pentru recunoaștere, cât și pentru lovituri de precizie. În curs de dezvoltare din 2009, drona a fost supusă unor teste în 2023, iar producția de masă era de așteptat să înceapă anul acesta.

Surse: The Telegraph, Radio Free Europe

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday