Potrivit informațiilor obținute de Wall Street Journal, atacul a fost desfășurat de hackerii grupului Salt Typhoon, afiliat guvernului chinez. Aceștia au reușit să se infiltreze în rețelele unui grup de furnizori de servicii de acces la internet cu banda larga din SUA, accesând, posibil, informații din sistemele acestora. Verizon Communications, AT&T și Lumen Technologies se numără printre companiile ale căror rețele au fost sparte. Microsoft, împreună cu alte companii de securitate cibernetică, investighează atacul desfășurat de Salt Typhoon.

Timp de mai multe luni, hackerii au avut acces la infrastructura de rețea a comunicațiilor, potrivit unor persoane familiarizate cu subiectul, ceea ce reprezintă un risc major pentru securitatea națională a SUA. Atacatorii au avut, de asemenea, acces și la alte tranșe de trafic de internet mai generic, au spus aceștia. Anchetatorii cercetează și dacă routerele Cisco Systems, componente de bază ale rețelei care direcționează o mare parte a traficului pe internet, au fost afectate.

Sistemele de supraveghere despre care se crede că au fost spionate sunt folosite pentru a coopera cu solicitările de informații interne legate de investigațiile penale și de securitate națională. Conform legii federale, companiile de telecomunicații și de bandă largă trebuie să permită autorităților să intercepteze informațiile electronice în temeiul unei hotărâri judecătorești. Nu s-a putut stabili dacă sistemele care sprijină supravegherea informațiilor străine au fost, de asemenea, vizate.

Atacul pare să facă parte dintr-un plan mai amplu de hacking asupra traficului pe internet, care vizează furnizorii de servicii, companii mari și mici, care împreună au milioane de clienți. În plus, există indicii că atacul a fost îndreptat și asupra un număr mic de furnizori de servicii din afara SUA. O persoană familiarizată cu atacul a declarat pentru WSJ, sub protecția anonimatului, că guvernul american consideră intruziunile drept “semnificative din punct de vedere istoric și îngrijorătoare”.

De-a lungul timpului, mai mulți oficiali americani s-au declarat alarmați de eforturile serviciilor de informați ale Chinei de a pătrunde în rețelele de infrastructură critică din SUA, cum ar fi instalațiile de tratare a apei, centralele electrice și aeroporturile. Au afirmat că atacurile par a fi o încercare a hackerilor de a se poziționa în așa fel încât să poată desfășura atacuri cibernetice perturbatoare în cazul unui conflict major cu SUA. China, ca de obicei, a negat acuzațiile.

Articolul integral la The Wall Street Journal

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday