Marea Britanie și Mauritius au ajuns la un acord privind cedarea suveranitărții asupra arhipelagului, după zeci de ani de negocieri. Una dintre condițiile esențiale pentru încheierea acordului a fost ca baza militară americană din atolul Diego Garcia să rămână operativă.

În conformitate cu termenii acestui tratat, Regatul Unit este de acord că Mauritius este suveran asupra Arhipelagul Chagos, inclusiv asupra lui Diego Garcia. În același timp, ambele țări sunt angajate în necesitatea… de a asigura funcționarea pe termen lung, sigură și eficientă a bazei existente pe Diego Garcia, care joacă un rol vital în securitatea regională și globală”, precizează prim-miniștrii celor două țări într-un comunicat comun.

Arhipelagul Chagos este un grup de 65 insule tropicale în Oceanul Indian, care se găsește la 500 km de Maldive. Arhipelagul a devenit teritoriu britanic în 1968, după ce Mauritius și-a declarat indepedența. Guvernul din Mauritius a susținut de mult timp că a fost forțat să cedeze Insulele Chagos în schimbul propriei sale independențe față de Regatul Unit.

Sursă: BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday