UPDATE, ora 14:45: Ucrainenii au atacat cu drone, noaptea trecută, aerodromul Borisoglebsk din regiunea rusă Voronej, a declarat un oficial din Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) pentru Ukrayinska Pravda. Potrivit acestuia, aerodromul este folosit de Armata Rusă pentru a lansa atacuri cu drone asupra Ucrainei, iar acolo sunt depozitate tunuri antiaeriene, combustibil pentru avioanele de luptă și pot fi adăpostite și aeronave Su-34 și Su-35.

Cu câteva zeci de minute în urmă, Volodimir Zelenski l-a primit, la Kiev, pe Mark Rutte, noul secretar general al NATO. Președintele a declarat că se așteaptă ca țările din alianță să își schimbe abordarea și să ajute Ucraina să-și protejeze spațiul aerian. El a dat exemplul Israelului, care marți a fost ajutat de SUA și UK să se apere, în timpul atacului iranian cu rachete balistice: “Vedem cum, în Orientul Mijlociu, suntem capabili să protejăm viețile oamenilor, datorită unității aliaților. Doborârea, în comun, a rachetelor iraniene nu este diferită de doborârea rachetelor rusești, de doborârea dronelor Shahed, care sunt primite de ruși de la iranieni”.

În schimb, Rutte a evitat să dea un răspuns cu privire la posibilitatea ca NATO să doboare rachetele rusești, deasupra Ucrainei, moment în care Zelenski a adăugat că “aliații nu sunt pregătiți să facă acest lucru”.

Rutte este văzut drept un susținător ferm al Ucrainei și, din poziția de prim-ministru al Olandei, a vizitat de mai multe ori Kievul, în anii de război. Marți, în timpul conferinței de preluare a mandatului de secretar general al NATO, el a declarat că “Putin trebuie să realizeze că nu vom înceta să sprijinim Ucraina”.

Știrea inițială: Ministerul rus al Apărării anunță joi dimineața că ar fi interceptat azi noapte 113 drone ucrainene în patru regiuni ale Federației Ruse. Totuși nu există nicio dovadă în acest sens, iar publicul rus, care atunci când au loc atacuri ale ucrainenilor umplu rețelele rusești de socializare cu înregistrări video sau cel puțin audio, de această dată nu a postat nimic.

Totuși, Armata Rusă susține că ar fi doborât 73 de drone în regiunea de graniță Belgorod, 25 în Voronej, 14 în Kursk și una deasupra regiuni nordice Briansk. Nu este clar dacă acest tip de anunț face parte dintr-o schemă de propagandă, menită să arate publicului rus eficiența armatei sale, sau ar putea fi justificarea unor acte ulterioare ale Rusiei.

În schimb, ucrainenii raportează și ei un atac rusesc cu peste o sută de drone Shahed, în care au fost vizate atât Kievul cât și regiunile din Carpați, la nord de granița cu România. Armata Ucraineană susține că a interceptat 78 dintre acestea, dar pe rețelele ucrainene sunt postate filmulețe, așa cum este cel de mai jos, în care un site de știri din Odesa pare a arăta distrugerea unei substații de electricitate de către o dronă rusească.

Sursa: PravdaUA

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday