Keir Starmer, prim-ministrul Marii Britanii, a susținut o declarație comună de presă cu Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, în jurul orei 15 (ora României). Înaintea primei întâlniri oficiale între cei doi, The Guardian a arătat, într-o analiză, că oficialii Uniunii Europene pun presiune pe premierul britanic “să deschidă ușa unui program de mobilitate dedicat tinerilor”, ceea ce “ar fi un semn de bună credință în relație UE – UK”, au declarat pentru publicația britanică oficiali europeni și analiști de relații internaționale.

Programul pe care insistă Bruxelles-ul ar permite tinerilor din UE să locuiască și să lucreze în Marea Britanie pentru o perioadă determinată de timp, dar și celor din UK să facă același lucru în cele 27 de țări din blocul comunitar. 

Un oficial european a declarat pentru The Guardian că executivul european “dorește, în principal, să vadă dacă Starmer este dispus să se angajeze în detaliile unui sistem de mobilitate a tinerilor. În cazul în care își manifestă dorința, acest lucru ar putea debloca o mulțime de alte subiecte delicate, cum ar fi un acord în domeniul apărării”.

Până acum, Starmer a lăsat să se înțeleagă că se opune unui program de mobilitate, iar faptul că, până acum, nu a avut nicio întâlnire bilaterală cu președintele Comisiei Europene a împiedicat o “mult așteptată” relansare a relațiilor dintre cele două părți. Cei doi s-au mai întâlnit în marja Adunării Generale a ONU de la New York, de săptămâna trecută.

Anand Menon, directorul thinktank-ului UK in a Changing Europe, a afirmat că mobilitatea tinerilor a devenit un “semn de bună credință al relațiilor UK – UE. Există un sentiment de îngrijorare că avem de a face doar cu vorbe frumoase, iar când vine vorba de substanță, fie Partidul Laburist nu este dispus să acționeze, fie nu știe ce vrea”. În aceeași notă, directorul general pentru Europa al Eurasia Group a spus că “retorica guvernului cu privire la Europa pare foarte lipsită de ambiție”.

Trei diplomați europeni au declarat că UE nu a stabilit o durată finală a șederii și că opțiunile variază de la trei ani la mai multe “minișederi”. Este de așteptat ca Starmer și von der Leyen să convină asupra unui program de lucru în acest sens.

Surse: The Guardian, Politico 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday