Publicația britanică The Guardian scrie că au fost raportate explozii în orașul Hodeidah din Yemen, port la Marea Roșie. Conform Reuters, au fost lovite depozite de combustibili. Armata israeliană (IDF) a confirmat că a efectuat un raid aerian în Yemen. Conform publicație Axios, atacurile aeriene au fost efectuate în coordonare cu Comandamentul Central al SUA (Centcom).

Forțele aeriene israeliene au lovit ținte teroriste Houthi în Yemen, la 1.800 km de Israel.  Astăzi [duminică], în timpul unei operațiuni aeriene extinse, bazate pe informații, zeci de avioane IAF – inclusiv avioane de luptă, avioane de realimentare în aer și avioane de recunoaștere -, au lovit ținte militare aparținând regimului terorist Houthi, în zonele Ras Isa și Hodeidah din Yemen. Au vizat centrale electrice și un port maritim folosit pentru a importa petrol, care a fost folosite de regimul terorist Houthi pentru a transfera arme iraniene în regiune. Atacurile au fost efectuate ca răspuns la recentele atacuri ale Houthiilor împotriva statului Israel”, precizează IDF într-un comunicat.

Ulterior, ministrul israelian al Apărării a declarat că a urmărit desfășurarea atacului din centrul de control al Forțelor Aeriene și a transmis un mesaj, aparent către Iran, cum că ”pentru noi, niciun loc nu este departe”.

Pe de altă parte, un oficial de rang înalt al Houthi a postat un mesaj pe Twitter în care susține că atacurile au eșuat: ”Atacurile au eșuat. S-au luat măsuri de precauție, rezervoarele de petrol au fost golite în prealabil în portul Ras Issa și Hodeidah și a existat un plan de urgență. Sionistii nu ne vor opri operatiunile sub nicio forma, le vom face mai calitative”.

Totuși, pe rețelele sociale au apărut imagini cu explozii care au avut loc în Hodeidah, iar în multe zone era vizibil un nor dens de praf. Orașul, care se află sub controlul grupării teroriste Houthi din 2021, este esențial pentru livrarea de alimente și alte produse de necesitate populației yemenite, care depinde de importuri. Gruparea Houthi, susținută de Iran, a lansat rachete și drone asupra Israelului și au perturbat comerțul global prin Marea Roșie, ca răspuns la atacul în curs al Israelului asupra Gaza.

Sursă: The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday