UPDATE, ora 14.30. Hezbollah confirmă moartea liderului său, clericul Sayyed Hassan Nasrallah, și promite că va continua bătălia împotriva Israelului.

UPDATE, ora 14.00. Liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei, a trimis sâmbătă un mesaj de susținere pentru Hezbollah. Fără a confirma sau infirma în niciun fel decesul liderului grupării teroriste din Liban, mesajul a venit la câteva ore după ce IDF a anunțat oficial că l-a ucis pe Hassan Nasrallah, în bombardamentul de vineri.

Khamenei a spus că Israelul este “prea mic pentru a provoca pagube semnificative” grupării libaneze, iar soarta regiunii, a spus el, “va fi determinată de forțele de rezistență, conduse de un Hezbollah victorios. Este obligatoriu ca toți musulmanii să fie mândri alături de poporul libanez și de Hezbollah și să le ajute cu resurse în confruntarea cu regimul uzurpator, crud și malefic din Israel”, se arată în declarația scrisă a ayatolahului iranian.

Potrivit Reuters, liderul suprem al Iranului a fost transferat într-o locație securizată, de teama unui atac israelian.

Hezbollah nu a comentat încă afirmația că Nasrallah a fost ucis, iar declarația liderului suprem iranian nu face niciun fel de referire la un eventual răspuns militar al Iraului.

UPDATE, ora 11.20: Armata Israeliană (IDF) susține că liderului suprem al Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost ucis în atacul de vineri noaptea. Într-un mesaj postat pe X/Twitter, IDF a anunțat: ”Hassan Nasrallah nu va mai putea teroriza lumea”.

Informația despre moartea lui Hassan Nasrallah vine după o serie de atacuri israeliene în Beirut, care au vizat mai mulți comandanți ai Hezbollah, dar nu a putut fi verificată și din alte surse.

UPDATE, sâmbătă, ora 9:30: Jerusalem Post citează un oficial israelian care a recunoscut că premierul Benjamin Netanyahu a autorizat atacul cu bombe antibunker, chiar înainte de a se adresa Adunării Generale a ONU, la New York, vineri dimineață. “E greu de imaginat că Nasrallah a supraviețuit atacului”, a mai spus oficialul, care a precizat că armata israeliană (IDF) a avut informații privind prezența liderului suprem al Hezbollah, clericul Hassan Nasrallah, alături de familia sa și de alți lideri ai organizației, într-una din suburbiile Beirutului.

De altfel, un post de televiziune israelian a raportat că Zainab Nasrallah, fiica liderului Hezbollah, a fost ucisă în atacul de vineri. dar nu există nicio confirmare oficială din partea Hezbollah sau a autorităților libaneze în acest sens. Zainab, cunoscută pentru loialitatea ei deschisă față de Hezbollah, este considerată de asemenea o țintă importantă pentru Israel, dar o eventuală confirmare a morții sale poate duce la intensificarea răspunsului organizației teriroriste susținute și finanțate de Iran.

În decursul nopții de vineri spre sâmbătă, IDF a continuat să bombardeze ținte din Liban, menționând ulterior că a lovit rampe de lansare a unor rachete care urmau să fie trimise spre Israel.

UPDATE, ora 22:30: Israel a lansat vineri seară unul dintre cele mai ample atacuri asupra sediului principal al Hezbollah din Beirut. IDF a transmis că se așteaptă la potențiale represalii, iar atacuri aeriene au fost deja raportate în nordul Israelului. Marea Britanie își îndeamnă cetățenii să părăsească Libanul.

Nu este clar dacă liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, pe care Israel a susținut că l-a vizat prin atacul din această după-amiază, a decedat.

Un bilanț provizoriu în urma atacului israelian asupra Beirutului indică 79 de răniți și doi morți, însă numărul este așteptat să crească. Spitalele din zonă au îndemnat populația să doneze sânge, deoarece mai multe victime urmează să fie recuperate de sub dărâmături. 

Ambasada Iranului la Beirut a condamnat loviturile aeriene ale Israelului asupra Dahiyeh, afirmând că acestea reprezintă o escaladare gravă, care schimbă regulile jocului” și a transmis că Israel va fi pedepsit corespunzător. IDF a transmis, la rândul său, că Israel se pregătește pentru posibile represalii din partea Hezbollah din Liban, Yemen și Iran. Comandamentul a îndemnat populația civilă din Înălțimile Golan, Safed și Merom HaGalil să nu părăsească zonele protejate.

IDF a precizat că, în ultimele minute, a interceptat două lovituri în nordul Israelului, iar sirenele de avertizare au putut fi auzite în orașul Safed și alte regiuni de la granița cu Liban. Armata israeliană a adăugat, într-o postare separată pe rețelele sociale, că avioanele sale de luptă au atacat ținte ale Hezbollah din Liban, în ultima oră.

Tot în această seară, Marea Britanie a îndemnat cetățenii din Liban să părăsească imediat țara și să ia “următorul zbor disponibil”. Armata libaneză a format, de asemenea, un cordon de securitate în jurul ambasadei SUA din Liban, care se află la nord de Beirut, potrivit Reuters.

Știrea inițială:

Orientul Mijlociu. Israel a lansat unul dintre cele mai ample atacuri asupra capitalei libaneze Beirut. Conform presei israeliene, bombardamentul l-a vizat pe liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah.

Presa internațională relatează că Israelul a desfășurat în această după-amiază unul dintre cele mai ample atacuri aeriene asupra Beirutului din ultimul an. Potrivit purtătorului de cuvânt al IDF, armata israeliană a vizat sediul principal al Hezbollah din Dahiyeh (o suburbie a capitalei), care a fost construit “sub clădiri rezidențiale, pe care Hezbollah le folosea ca scuturi umane“. IDF nu a menționat dacă Hassan Nasrallah, comandantul Hezbollah, a fost o țintă sau dacă avea informații că este prezent la fața locului.

Explozii puternice s-au auzit în mai multe zone și perdele de fum gros au acoperit orașul. Potrivit unui post de televiziune afiliat Hezbollah, patru clădiri au fost distruse de atacurile aeriene, iar imaginile care circulă pe rețelele de socializare arată că mai multe clădiri care s-au prăbușit complet. Momentan nu sunt date despre numărul victimelor.

Cu puțin timp înainte de atac, premierul israelian Benjamin Netanyahu a ținut un discurs în cadrul Adunării Generale a ONU, spunând că țara sa are “tot dreptul” să lupte împotriva Hezbollah “atâta timp cât Hezbollah alege calea războiului. Israelul nu are de ales decât să îndepărteze această amenințare și să-și readucă cetățenii la casele lor, în siguranță“. Mai mulți delegați au părăsit Sala Adunării Generale în timp ce Netanyahu a luat cuvântul.

Referitor la Gaza, premierul israelian a declarat că mai mult de jumătate dintre cei 40.000 de luptători ai Hamas au fost capturați, iar 90% din arsenalul de rachete al grupării teroriste a fost distrus, în aproape un an de război.

Surse: The Guardian, Haaretz, CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday