Scufundarea, de la sfârșitul lunii mai sau începutul lui iunie, marchează un eșec major pentru programele de înarmare ale Chinei, într-un moment în care statul urmărește să-și extindă forțele navale, inclusiv flota de submarine cu propulsie nucleară, și să recupereze decalajul față de SUA. Un purtător de cuvânt al ambasadei Chinei în SUA a refuzat să comenteze dezvăluirile.
Submarinul, din clasa Zhou, este primul dintr-o nouă categorie cu propulsie nucleară și are o pupă în formă de X, pentru a fi mai ușor de manevrat. Un prim indiciu al scufundării a venit la începutul lunii iunie, când mari macarale plutitoare au fost aduse lângă un dig de pe râul Yangtze, pentru a scoate submarinul la suprafață.
Despre această situație a scris Thomas Shugart, un fost ofițer american de submarine, într-o serie de postări pe rețelele sociale, în care a publicat și imagini captate de sateliții privați. Deși acesta a fost recuperat, va dura, probabil, luni de zile până când va fi lansat din nou în apă. Shugart a explicat că nava ar fi inundată, toate componentele electronice ar trebui verificate, iar motoarele electrice înlocuite.
SUA nu au informații că submarinul era alimentat cu combustibil nuclear, în momentul scufundării, și nici că autoritățile chineze au prelevat probe de apă pentru a măsura nivelul de radiații. Nu sunt date nici despre posibile victime. Shugart a afirmat că riscul unei scurgeri este, probabil, scăzut, având în vedere că submarinul nu s-a aflat în largul mării, iar reactoarele funcționau la mică putere.
La nivel declarativ, autoritățile chineze au spus că dezvoltarea forțelor armate are scopul de a descuraja orice posibilă agresiune și de a-și proteja interesele de dincolo de granițe. În context, guvernul a lansat repetate amenințări și a efectuat exerciții militare în jurul Taiwanului, o insulă cu propriul guvern dar revendicată de China.
“Scufundarea unui nou submarin nuclear care a fost produs la un nou șantier va încetini planurile Chinei de a-și mări flota de submarine nucleare. Acest lucru are o mare însemnătate”, a declarat Brent Sadler, cercetător principal la Heritage Foundation, un think tank din Washington, și fost ofițer la submarinelor nucleare ale Marinei SUA.
În 2022, Beijingul dispunea de 48 de submarine de atac cu propulsie diesel și șase submarine cu propulsie nucleară, conform unui raport întocmit de Pentagon la finalul anului trecut. În acel document, a fost menționat faptul că eforturile Chinei de a dezvolta noi submarine de atac, nave și aeronave pentru forțele navale sunt menite să contracareze eforturile SUA și aliaților săi de a sprijini Taiwanul, în cazul unui conflict, și să obțină “superioritatea maritimă” în primul lanț de insule, un șir care se întinde de la arhipelagul japonez, prin Taiwan și Filipine, până în Marea Chinei de Sud.
Sursă: WSJ
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.