După ședința cu Biden și Harris, Zelenski a susținut declarații doar alături de Kamala Harris, aflată în campanie electorală pentru Casa Albă. Vicepreședinta SUA a denunțat indirect intenția lui Donald Trump (pe care nu l-a nominalizat) de a pune capăt războiului Rusiei împotriva Ucrainei “printr-o capitulare”.Aceste propuneri sunt la fel cu cele ale lui Putin și, să fim clari, nu sunt propuneri pentru pace. În schimb, sunt propuneri de capitulare, ceea ce este periculos și inacceptabil”, a spus Harris. 

Joi seara târziu, Trump le-a spus reporterilor că se va întâlni cu Zelenski la Trump Tower din New York, vineri dimineață. El a respins criticile lui Harris și a insistat că vrea doar să oprească “spectacolul de groază care are loc în Ucraina”. Dar când a fost întrebat dacă Ucraina ar trebui să renunțe la teritorii pentru a obține pacea, Trump a evitat un răspuns: “Hai să obținem puțină pace… Avem nevoie de pace. Trebuie să oprim moartea și distrugerea”.

UPDATE, ora 23:30: Volodimir Zelenski a fost primit de Joe Biden la Casa Albă, într-o întâlnire în care a prezentat “Planul Victoriei”. Până acum, președintele ucrainean a indicat, în public, doar că strategia include garanții de securitate și sprijin financiar.

În cadrul unei scurte discuții în prezența jurnaliștilor și înaintea întâlnirii cu ușile închise, Joe Biden i-a mulțumit lui Volodimir Zelenski că îi prezintă “Planul Victoriei”, i-a promis că SUA vor rămâne alături de Ucraina și că Vladimir Putin nu va câștiga războiul. Totodată, a afirmat că a cerut Pentagonului să aloce toate fondurile rămase, care sunt deja aprobate de Congres, înainte de încheierea mandatului său.

Tot înaintea întâlnirii cu ușile închise, Zelenski a avut o declarație comună de presă cu Kamala Harris, ceea ce arată că Administrația Biden o pregătește pe aceasta din urmă să preia inițiativa diplomatică, în cazul în care va câștiga alegerile prezidențiale, observă presa americană. La fel ca Biden, și ea a punctat că SUA vor rămâne alături de Ucraina și că “Vladimir Putin ar putea încheia războiul și mâine, dacă își retrage trupele din Ucraina”. Ea a reluat avertismentul că, dacă Putin nu va fi oprit, se va gândi să invadeze și alte țări, dând exemplu Polonia și Țările Baltice.

Știrea în formă inițială. Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, este primit de omologul american, Joe Biden, joi seară (ora României), la Casa Albă, la câteva ore după ce SUA au autorizat un nou pachet de ajutoare militare, în valoare de opt miliarde de euro. Este de așteptat ca Zelenski să poarte discuții și cu Kamala Harris, actuală vicepreședinte și candidata Partidului Democrat în alegerile prezidențiale din noiembrie. 

Într-o declarație anterioară, Joe Biden a declarat că, de aproape trei ani, SUA au adunat liderii mondiali pentru a susține Ucraina, care își apără libertatea în fața agresiunii Rusiei. Biden a mai afirmat că sprijinirea Ucrainei a fost o prioritate de top a mandatului său. Zelenski, în schimb, s-a folosit de vizita în SUA, inclusiv de discursul în fața Adunării Generale a ONU, pentru a cere SUA să permită Armatei Ucrainene să atace Rusia cu rachete cu rază lungă de acțiune.

Publicațiile americane scriu că această cerere va fi reluată în cadrul întâlnirii Zelenski – Biden de la Casa Albă, dar și că liderul ucrainean îi va prezenta omologului “Planul Victoriei”, care nu a fost făcut public. Despre acest plan, Zelenski a indicat doar că include cereri de garanții de securitate din partea țărilor occidentale pentru Ucraina, de creștere a ajutorului militar și de asigurarea sprijinului financiar. Vizita președintelui ucrainean la Casa Albă ar putea fi ultima șansă de a convinge un președinte american receptiv de obiectivele de război ale țării sale, în cazul unei eventuale victorii ale lui Trump la alegerile din noiembrie, notează CNN.

Reuniunea de joi seară este a șasea între președintele ucrainean și omologul american de la izbucnirea războiului, în februarie 2022.

Surse alternative: New York Times, CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday