Inspectorii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor au confirmat că mâncarea servită copiilor din școlile din Mehedinți, prin programul Masa Caldă, a fost contaminată cu listeria. Directorul DSVSA Mehedinți, Ionuț Mări, a declarat pentru Agerpres: “S-a depistat în materia primă, din cele cinci eşantioane luate, în două s-a confirmat prezenţa listeriei, şi în produsul finit, din cele şapte probe luate de la furnizor, două au ieşit pozitive, precum şi la cele patru şcoli unde au fost problemele sesizate, din probele prelevate toate au ieşit cu prezenţa listeriei. Au fost paste, suc de roşii şi şuncă presată, dar nouă la materia primă ne-a ieşit listeria în şuncă. Pasul ulterior este să trimitem la tipizare la Bucureşti. A ieşit în materia primă şi automat şi în produsul finit”.

Acesta a mai precizat că activitatea firmei care a distribuit mâncarea este suspendată în continuare, iar Inspectorii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) au aplicat amenzi în valoare de 22 de mii de lei. 

Purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică din Mehedinți, Adriana Ganea, a declarat pentru Digi24: “Se fac aceste controale pentru a depista exact care poate fi sursa contaminării. Sursa contaminării poate fi de la operatorii economici printr-o contaminare directă, adică mâinile personalului sau există posibilitatea ca atunci când această șuncă a fost preparată să fi fost contaminată la rândul ei, deci în momentul preparării”.

Reamintim, acum o săptămână, la nivelul județului Mehedinți a fost activat Planul Roșu de urgență, după zeci de copii din localitățile Almăjel, Oprișor, Salcia și Ștircovița au acuzat stări de rău și simptome de toxiinfecție alimentară. Conform Ministerului Sănătății, 118 persoane s-au prezentat în unităţile medicale din Mehedinţi şi Dolj până vineri, 20 septembrie, la ora 12:00.

Infectarea cu listeria se face prin consumul alimentelor contaminate, precum legume, carne sau lactate nepasteurizate și provoacă listerioza. Simptome pot include febră, dureri musculare, dureri de cap, greață și vărsături, diaree. Persoanele cu o imunitate slăbită pot manifesta simptome severe.

Foto: Katarzyna Bialasiewicz | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday