Nava de război japoneză Sazanami a patrulat din Marea Chinei de Est, miercuri dimineața, și a finalizat trecerea prin strâmtoarea Taiwan în 10 ore, conform cotidianului Yomiuri Shimbun, care a citat mai multe surse guvernamentale. Japonezii au fost însoțiți de nave militare din Australia și Noua Zeelandă, în cadrul unor exerciții comune care se desfășoară în Marea Chinei de Sud, începând de joi.
Această măsură vine după ce, săptămâna trecută, un portavion al Chinei, Liaoning, a navigat între două insule japoneze din apropierea Taiwanului, însoțit de două nave de război. Japonia a răspuns la intensificarea activității militare chineze, potrivit autorităților de la Tokyo, care au mai transmis că vor să să descurajeze Beijingul să folosească forța militară pentru a-și promova revendicările teritoriale în regiune. La începutul acestei luni, când Germania a trimis două dintre navele sale de război prin strâmtoarea Taiwan, Beijingul a avertizat Berlinul și l-a acuzat că riscă securitatea în regiune.
Cotidianul Yomiuri a citat surse guvernamentale, sub protecția anonimatului, potrivit cărora prim-ministrul japonez Fumio Kishida a ordonat trecerea navei de război prin strâmtoarea care separă Taiwan de China. Purtătorul de cuvânt al guvernului japonez, Yoshimasa Hayashi, a refuzat să comenteze situația. Totuși, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la intensificarea activității militare a Chinei în regiune. “Avem un sentiment profund de criză după ce încălcările spațiului aerian au avut loc una după alta, într-o perioadă scurtă de timp”, a declarat Hayashi într-o conferință de presă.
Anterior, China a transmis, într-o declarație rară de acest fel, că a lansat cu succes o rachetă balistică intercontinentală în Oceanul Pacific.
China vede Taiwanul ca parte a teritoriului său, pe care-l amenință de mai mult timp cu “reunificarea”. Pretinde, de asemenea, jurisdicție asupra apelor care separă insula de China. De cealaltă parte, SUA a promis guvernului de la Taipei protecție împotriva unei invazii chineze, iar împreună cu alte state, printre care și Japonia, susțin libertatea de navigație.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.