Premierul britanic Keir Starmer le-a transmis cetățenilor britanici din Liban: “Cel mai important mesaj din partea mea pentru ei este să plece imediat și vreau să subliniez acest lucru. Este important să fim foarte, foarte clari: acum este momentul să plecăm. În general, sunt îngrijorat de situație și cred că trebuie să fie clar că avem nevoie de o dezescaladare, avem nevoie de o încetare a focului”. 

Starmer a declarat că este profund îngrijorat de posibilitatea izbucnirii unui război propriu-zis în Orientul Mijlociu și a îndemnat Israelul și Libanul “să se retragă de pe marginea prăpastiei”, făcând referire la intensificarea atacurilor din ultimele zile. El a declarat că guvernul “intensifică planurile de urgență pentru salvarea cetățenilor britanici” prin trimiterea a 700 de militari în Cipru, ca parte a pregătirilor pentru o eventuală evacuare din Liban. 

Royal Air Force are, de asemenea, avioane și elicoptere în așteptare pentru a oferi sprijin cetățenilor britanici aflați în Liban, dacă este necesar. Aceasta este prima fază a planurilor de urgență ale guvernului britanic, care încearcă să evite o situație asemănătoare celei din 2021, când cetățeni britanici au fost evacuați din Afganistan, după ce talibanii au preluat controlul. Gestionarea evacuării afgane, în cadrul căreia 15.000 de persoane au fost evacuate din țară cu avionul, a fost criticată pe scară largă ca fiind “haotică și organizată greșit”.

Aproximativ zece mii de cetățeni britanici se află în prezent în Liban. O sursă guvernamentală de rang înalt a declarat că există încă zboruri comerciale care părăsesc Libanul, iar cetățenii britanici ar trebui să rezerve un loc pentru a se întoarce în Marea Britanie.

Surse: BBC, The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday