Andrius Kubilius, fost prim-ministru al Lituaniei, care va ocupa nou înființatul post de comisar pentru Apărare, spune că toată Europa, inclusiv țări din vest, trebuie să se pregătească pentru eventualitatea unui atac al Rusiei, în următorii ani. El dorește să oblige țările membre să depoziteze niveluri minime de muniție și alte provizii de război, la fel cum funcționează aranjamentul de sprijin reciproc pentru depozitele de gaze naturale. După începerea războiului din Ucraina, Comisia Europeană a propus un mecanism comun de achiziționare și de stocare a gazelor naturale, dar contractele de armament exced normelor europene, inclusiv în materia licitațiilor publice.
“Industriei europene de apărare îi lipsesc comenzile stabile, pe termen lung. De ce nu avem un fel de criterii pentru securitate militară, de exemplu pentru a depozita o cantitate de obuze de artilerie sau de explozibili? Astfel de comenzi ar aduce valoare adăugată securității statelor membre, dar în plus, ar creea o cerere permanentă pentru producție, iar aceasta este cea mai mare problemă pentru industria de apărare”, a explicat Kubilius, citat de FT.
Învecinată cu Rusia, Finlanda este unul dintre puținele state membre cu rezerve mari de armament, în timp ce rapoartele presei din Germania în 2022 spuneau că armata sa ar rămâne fără muniții după doar două zile de război.
În martie, UE a alocat 500 de milioane de euro pentru a crește capacitatea de producție de armament la 2 milioane de obuze anual, până la sfârșitul anului 2025, dar, chiar și așa, experții au arătat că Rusia depășește în continuare producția însumată de muniții a SUA și UE.
Președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, i-a acordat lui Kubilius 100 de zile după preluarea mandatului pentru a elabora o strategie de apărare a UE, care ar trebui să includă un scut aerian european, care ar costa sute de miliarde de euro, și un sistem de apărare cibernetică. Kubilius dorește ca statele membre ale UE să împrumute la comun banii pentru armament, la fel cum s-a făcut pentru vaccinurile Covid, dar Germania și Olanda se opun.
Kubilius a mai spus că Marea Britanie trebuie considerată în continuare parte a Europei, cel puțin în domeniul apărării.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.