Imaginile au fost distribuite online de mai multe site-uri rusești, care precizează că testul cu Sarmat RS-28 ar fi avut loc sâmbătă. Conform fotografiilor, testul s-a desfășurat în poligonul Plesețk din regiunea Arhangelsk (nord-vestul Rusiei). În acestea se poate vedea un crater imens în poligon, despre care presa ucraineană relatează că pare să fi fost provocat de o explozie. Potrivit grupului de experți OSINT, nu este exclus ca explozia să fi survenit înainte de demararea testului, în momentul în care racheta era alimentată cu combustibil. 

Pavel Podvig, cercetător principal la Institutul ONU pentru Studii privind Dezarmarea, a postat o fotografie din satelit pe Twitter și a sugerat, de asemenea, că craterul rezultat este o consecință a unui test eșuat cu Sarmat.

Și un canal rusesc de telegram pro-Kremlin a scris despre un posibil test de rachetă nereușit: “În plus față de imaginea din satelit a locului testului eșuat, un incendiu grav a fost detectat în zona exploziei de către sistemul NASA de monitorizare a incendiilor prin satelit”.

La finalul verii din 2022, Vladimir Putin susținea că Sarmat a trecut cu succes de toate testele și ar putea intra în dotarea Armatei “în viitorul apropiat”. Acum doi ani, în urma unui test efectuat în luna aprilie, Kremlinul a precizat că racheta este capabilă să transporte încărcătură nucleară până la o distanță de 18 mii de kilometri cu o viteză de 20 de ori mai mare decât cea a sunetului. Conform analiștilor, acela este singurul test cu racheta Sarmat al cărui succes a fost confirmat.

În februarie 2023, CNN a scris că în ziua vizitei lui Joe Biden la Kiev, Rusia a efectuat o un alt test, nereușit, al rachetei Sarmat. Atunci, Ministerul rus de Externe a calificat această informație drept o “știre falsă”. Potrivit CNBC, cel mai lung zbor de testare al Sarmat a durat puțin peste două minute, racheta zburând 35 de kilometri înainte de a pierde controlul și a se prăbuși.

Surse alternative: Pravda, Meduza

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday