Secret Service a publicat un raport în care a analizat cum a fost posibilă tentativa de asasinat asupra fostului președinte Donald Trump, în iulie, în timp ce ținea un discurs de campanie în Pennsylvania. Acesta este prima dată când agenția prezintă public o imagine completă asupra erorilor făcute în cadrul evenimentului. 

Raportul arată că vina pentru incidentul de securitate este atât a forțelor de ordine locale cât și al celor federale, constatându-se o serie de “deficiențe de comunicare” înainte de efectuarea atacului. Conform acestuia, Secret Service, dar și autoritățile locale, au evaluat și au raportat, chiar înainte de efectuarea împușcăturii, că locul mitingului este o provocare din punctul de vedere al securității. Mai exact, aceștia au raportat că nu poate fi asigurată o rază vizuală completă pentru a supraveghea locul. Cu toate acestea, autoritățile nu au discutat în prealabil cum ar trebui protejată zona, nici pe parcursul evenimentului și nici nu au informat tot personalul despre dificultățile pe care le-au identificat.

Raportul arată că unii polițiști locali de la miting nu știau că existență două centre de comunicații pe teren, adică camera de securitate a Secret Service și Postul de comandă mobil al serviciilor de urgență din Butler, Pennsylvania. Acest lucru înseamnă că nu aveau cunoștință nici de faptul că Secret Service nu primea informațiile pe care aceștia le trimiteau prin stațiile radio. Conform raportului, polițiștii comunicau informații importante în afara frecvențelor radio ale Secret Service, care ajungeau la autoritățile federale prin intermediul telefoanelor doar parțial. Dincolo de acest aspect, directorul interimar al Secret Service a subliniat că agenții federali “nu a oferit îndrumări sau direcții clare partenerilor de aplicare a legii”.

De asemenea, Secret Service a raportat că nu a avut informații detaliate despre modul în care erau distribuite în acea zonă forțele de ordine disponibile și nici despre efectivele acestora. În ciuda acestui fapt, Secret Service a fost principalul responsabil pentru elaborarea planului de securitate de la mitingul de campanie.

O altă problemă constatată în raport a fost că sistemul aerian al Secret Service s-a confruntat cu “dificultăți tehnice”. Acest lucru nu a permis asigurarea razei vizuale pentru a supraveghea întregul perimetru. Cei care au efectuat cercetările în urma incidentului de la miting au spus că este posibil ca, dacă sistemul ar fi “funcționat corect”, asasinul să fi “putut fi detectat la timp”.  

De asemenea, raportul a mai arătat că nu a existat nicio discuție cu personalul Secret Service cu privire la poziționarea unei echipe de lunești pe acoperișul de unde a fost efectuat atacul asupra lui Trump. De partea cealaltă, personalul federal de la fața locului nu a fost informat prin comunicațiile radio despre descrierea atacatorului sau despre alte informații vitale legate de acesta, pe care forțele de ordine locale le aveau cu privire la o persoană suspectă de pe acoperișul complexului, se mai arată arată în raport.

După publicarea raportului, directorul interimar al Secret Service, Ronald Rowe Jr, a spus că sunt necesare schimbări în ceea ce privește modul de abordare al operațiunilor de protecție a demnitarilor. A subliniat că “nivelul de amenințare evoluează”, amintind de cea mai recentă tentativă de asasinat a lui Donald Trump, de la clubul său de golf.

Oficialul a spus că cei care vor fi găsiți vinovați vor fi concediați. Raportul și declarațiile vin după ce incidentul a adus o serie de critici internaționale pentru modul în care autoritățile s-au pregătit pentru acest eveniment, dar și pentru modul în care au intervenit. Directorul Secret Service și-a dat demisia după incident.

Surse alternative: The Guardian, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday