În timp ce cancelarul german Olaf Scholz participă, duminică, la Adunarea Generală a ONU de la New York, viitorul său politic va fi decis acasă, în cadrul unor alegerilor regionale din Brandenburg, lanul din jurul capitalei Berlin, arată Politico în analiza sa.

Săptămânile trecute, AfD a câștigat alegerile din Turingia și s-a plasat în fața SPD la cele din Saxonia, iar în sondajele dinaintea votului de duminică, SPD se află la mică distanță de AfD. Astfel, o nouă înfrângerea va însemna aproape sigur, scrie Politico, “că Olaf Scholz va avea soarta președintelui american Joe Biden, dat la o parte de către propriul partid și înlocuit cu un candidat care poate evita un dezastru în alegerile naționale de anul viitor”.

Ceea ce nu este clar încă este când va fi luată această decizie și cum va fi ea aplicată. Înlăturarea lui Scholz ar putea însemna fie alegeri anticipate, fie simpla înlocuire a acestuia cu ministrul Apărării, Boris Pistorius, pentru alegerile generale din 2025.

SPD a deținut puterea în Brandenburg în ultimi 34 de ani, iar Scholz va înțelege că rezultatul alegerilor din acest land îi va decide viitorul politic. Partidul nu va putea trece cu vederea o înfrângere într-un land atât de important, astfel că rezultatul va fi văzut ca un referendum care-l privește pe cancelar, într-un moment în care în Germania sunt intens dezbătute problemele economice și cele legate de imigrație.

Chiar și dacă SPD ar câștiga în acest land, evaluează Politico, cancelarul Scholz tot nu ar avea nimic de câștigat, întrucât victoria ar fi pusă doar pe seama cancelarului regional  Dietmar Woidke, care și-a făcut campanie electorală fără Scholz. De partea cealaltă, dacă AfD va învinge, vinovat pentru acest eșec va fi considerat Scholz.

Într-un podcast al Politico, Klara Geywitz, un important lider al SPD, a declarat că “nu este niciun secret faptul că politica federală nu se află neapărat în vârful popularității, în acest moment”. De asemenea, în interviuri separate, mai mulți membri importanți din SPD au afirmat că o pierdere în Brandenburg ar putea duce la destrămarea coaliției de guvernare cu Partidul Verzilor și FDP.

Aceste afirmații sugerează că partidul își dă seama că Scholz nu poate câștiga următoarele alegeri federale. Astfel, o alternativă la Scholz este ministrul Apărării, Boris Pistorius, cel mai popular social-democrat și membru al guvernului. El este văzut ca fiind mai pragmatic și mai bun comunicator. Chiar dacă la fiecare ieșire publică, ministrul este întrebat dacă este pregătit să fie cancelar, el a negat că vizează funcția ocupată de Scholz. 

În încheierea analizei, Politico prezintă că în interiorul SPD, a fost discutat scenariul în care conflictele interne din coaliție vor reizbucni, după votul din Brandenburg. În loc să caute soluții de compromis, partidul ar trebui să intre în conflict pe teme majore, cum ar fi pensiile. În cazul în care va fi pusă în practică, coaliția s-ar îndrepta spre colaps, iar în primăvară ar putea fi declanșate alegeri anticipate.

Analiză integrală Politico

Foto: James Rea | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday