UPDATE sâmbătă, ora 07: După armata israeliană, și Hezbollah a confirmat decesul lui Ibrahim Aqil, comandant și fondator al aripii militare a grupării teroriste. Până acum, bilanțul indică 14 persoane decedate, în urma atacului israelian de vineri după-amiază, iar pe lângă Aqil, printre aceștia se numără mai mulți comandanți ai Hezbollah. Alte aproximativ 60 de persoane au fost rănite.

Vineri: 

UPDATE, ora 20:00: Armata israeliană confirmă uciderea comandantului cu rang superior al Hezbollah, Ibrahim Aqil, în atacul aerian desfășurat asupra unui cartier controlat de gruparea teroristă, în Beirut, mai devreme în această după-amiază. Alături de Aqil, au fost uciși alți zece comandanți de rang înalt ai grupării.

Aqil și comandanții care au fost eliminați s-au numărat printre arhitecții așa-numitului <plan de ocupare a Galileii>, prin care Hezbollah voia să atace teritoriul israelian, să ocupe comunitățile din Galileea, să ucidă și să omoare nevinovați, la fel cum organizația teroristă Hamas a desfășurat masacrul din 7 octombrie“, a declarat purtătorul de cuvânt al IDF.

Aqil s-a alăturat Hezbollah în anii ’80 și a fost responsabil pentru atacurile grupării teroriste în afara Libanului, iar în 2004 a devenit creierul operațiunilor Hezbollah. A servit ca comandant al Forței Radwan de elită a grupării, care, potrivit IDF, are sarcina de a invada Israelul.

Armata israeliană a transmis că Aqil a orchestrat și participat la multe atacuri din mai multe țări. Departamentul american de Stat a emis o recompensă de șapte milioane de dolari pentru informații care ar duce la prinderea lui Aqil. Washingtonul l-a acuzat pe acesta de implicare în atacul asupra Ambasadei SUA din Beirut, din 1983, soldat cu moartea a 63 de persoane, dar și în atacul asupra unei unități a Marinei SUA, soldat cu decesul a 241 de persoane.

UPDATE, ora 18:00: Serviciile de urgență libaneze anunță că bilanțul a urcat la opt persoane decedate și 59 rănite. Referitor la informația că Ibrahim Aqil, un important lider Hezbollah, s-ar afla printre victime, CNN reamintește faptul că acesta se afla pe lista urmăriților SUA.

UPDATE, ora 17:10: Videoclipurile și imaginile postate pe rețelele de socializare arată distrugeri extinse pe o stradă cu blocuri înalte și un nor de fum gros deasupra clădirilor, în suburbia Dahieh.

Ministerul Sănătății din Liban a transmis un bilanț inițial – trei persoane decedate și 17 rănite. Conform Reuters, cartierul respectiv este considerat “un bastion al grupării Hezbollah”, iar în acesta locuiesc numeroși membri importanți ai grupării.

Presa israeliană scrie, citând oficiali din domeniul securității, că atacul l-a vizat pe Ibrahim Aqil, un important membru al aripii militare a Hezbollah. Presa israeliană, dar și AFP și CNN, relatează că Aqil și-a pierdut viața. Până acum, Hezbollah nu a comentat oficial această informație.

Atacul de astăzi este al treilea efectuat de IDF asupra Beirutului, după cel din ianuarie în care a fost lichidat adjunctul șefului aripii militare a Hezbollah, și cel din iulie, în care a murit Faud Shukr, comandantul-șef.

UPDATE, ora 16: IDF a informat, pe rețeaua X, că a efectuat “lovituri țintite în Beirut”. Anunțul nu a fost detaliat.

UPDATE, ora 15:50: Armata israeliană (IDF) a transmis că Hezbollah a lansat, în valuri, 150 de rachete asupra nordului statului, peste granița cu Libanul. Sirenele de avertizare au fost activate în orașul Safed și în regiunile Galileea și Ortal, din zona Înălțimilor Golan.

Clipurile postate pe rețelele sociale arată cum sistemele israeliene de apărare antiaeriană au interceptat zeci de rachete deasupra orașului Safed. Serviciile de pompieri intervin pentru stingerea mai multor incendii. La începutul zilei, IDF le-a solicitat civililor să rămână în apropierea adăposturilor.

Hezbollah a susținut că a vizat, prin cele două atacuri, un batalion de artilerie israelian la cazarma Yoav, cartierul general al apărării antiaeriene din Kila și bateriile de apărare antiaeriană din Beria. De asemenea, a țintit și două locații militare din Înălțimile Golan ocupate de Israel, inclusiv cazarmele Al-Ulaika și Yarden.

UPDATE, 20 septembrie, ora 9: Observatorii din Liban spun că atacul de azi-noapte a fost unul dintre cele mai puternice efectuate vreodată, cu circa 52 de lovituri într-o singură oră, în sudul țării. Armata israeliană (IDF) a transmis că “dirijate de serviciile de informații, IAF [Forțele Aeriene Israeliene] au lovit lansatoare de rachete care erau gata să fie folosite imediat pentru a trage spre teritoriul israelian”.

IDF susține că numai azi noapte a distrus 30 de lansatoare și 100 de rachete ale grupării Hezbollah din Liban, și că avioanele sale au țintit și “puncte de concentrare ale teroriștilor”, inclusiv un depozit de arme. “IDF va continua să lucreze pentru a degrada infrastructura și capacitățile organizației teroriste Hezbollah, în scopul de a apăra statul Israel” a mai transmis armata în mesajul său.

Deocamdată nu există un bilanț al victimelor. 

UPDATE, ora 21:35: Hossein Salami, comandantul Gardienilor Revoluției, i-a transmis liderului grupării Hezbollah din Liban că Israel se va confrunta cu un răspuns zdrobitor din partea axei de rezistență, cu referire la cele două entități și la gruparea Hamas din Fâșia Gaza. În schimb, în discursul din această după-amiază, Nasrallah a declarat că “rezistența din Liban nu va înceta să susțină oamenii din Gaza și din Cisiordania”.

Știrea în formă inițială. Liderul grupării pro-iraniene Hezbollah din Liban, Hassan Nasrallah, a ținut un discurs, în urma evenimentelor din ultimele zile, numind operațiunea de distrugere a pagerelor și a stațiilor de emisie-recepție “o declarație de război din partea Israelului”.

Bombardamentele israeliene au continuat și în timpul discursului lui Nasrallah, iar avioane de vânătoare ale IDF putut fi observate făcând raiduri la joasă altitudine, deasupra Beirutului. Deși nu este prima dată când avioanele israeliene zboară pe cerul Libanului, acestea nu s-au mai aflat până acum la o altitudine atât de joasă, remarcă jurnaliștii britanici prezenți în Liban. De asemenea, avioanele F-15 israeliene au lansat rachete de contramăsuri termice din avioane, în semn de provocare, în timpul discursului lui Nasrallah.

“Ne-ați provocat, iar noi ne ridicăm din nou la înălțimea provocării”, a spus Nasrallah. Acesta a vorbit despre faptul că aproximativ 60 de mii de israelieni au fost evacuați din nordul Israelului, din cauza atacurilor aproape zilnice ale Hezbollah din Liban:Le spun lui Netanyahu și Gallant: nu veți atinge acest obiectiv. Nu veți putea să îi întoarceți pe acești oameni în nord. Singurul mod în care puteți face acest lucru este prin oprirea agresiunii asupra Gaza și Cisiordaniei. Aceasta este singura cale”. Israelul va primi o pedeapsă teribilă și o răzbunare dreaptă, acolo unde nu se așteaptă”, a mai amenințat Nasrallah.

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a declarat în această după-amiază că există “oportunități semnificative și numeroase, dar și riscuri mari, odată cu această nouă fază a războiului. Hezbollah se simte urmărit, iar această secvență a operațiunilor noastre militare va continua”.

Joi după-amiază, armata libaneză a anunțat că va detona controlat anumite stații de emisie-recepție și pagere și, totodată, va interzice astfel de dispozitive în avioanele civile, în urma exploziilor care au vizat dispozitivele Hezbollah în ultimele două zile.

Surse: The Guardian, BBC

Foto: X/IDF

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday