Directorul executiv al ING, Steven van Rijswijk, a declarat că banca și-a informat deja clienții că va restricționa sau va înceta să ofere finanțare companiilor care nu reușesc să-și reducă amprenta de emisii nete de carbon. Totodată, potrivit lui van Rijswijk, ING a evaluat 2.000 dintre cei mai mari clienți ai săi, pe baza planurilor lor publice de tranziție climatică, și consideră că aceștia “au timp să facă progrese suficiente până în 2026”. “Net zero” se referă la situația în care emisiile rezultate de pe urma activităților și activitățile de eliminare a acestora sunt în echilibru într-un interval determinat de timp.

“Scopul nostru este de a ne asigura că luptăm împotriva schimbărilor climatice. Nu este vorba de a renunța la clienți. Dar dacă ei nu sunt dispuși să abordeze problema amprentei lor de carbon, atunci asta înseamnă că le vom spune la revedere”, a adăugat van Rijswijk.

Banca dorește să acționeze “în tandem cu Acordul de la Paris”, împreună cu clienții. Prin acordul asumat în 2015, țările și-au asumat să limiteze încălzirea globală la cel mult 2 grade Celsius peste temperatura medie dinainte de Revoluția Industrială, dar nivelul ideal a fost fixat la +1,5 grade.

În cadrul evaluării, banca va analiza dacă întreprinderile pun în aplicare planuri de tranziție și dacă eforturile lor sunt suficient de ambițioase. Unele bănci au introdus restricții privind acordarea de împrumuturi pentru anumite sectoare, precum cărbunele.

În ultimii ani, au fost efectuate mai multe controale intense la bănci și companii financiare din SUA, pentru a le determina să țină cont de factorii de mediu în deciziile de afaceri. Totuși, în Olanda, unele companii au fost presate să stabilească obiective climatice mai ambițioase. Shell contestă în prezent o hotărâre judecătorească pronunțată care-i impune să reducă mai mult emisiile de gaze cu efect de seră. 

Analiza ING a constatat că transportul maritim și sectorul imobiliar au printre cele mai mari întârzieri în ceea ce privește dezvăluirea planurilor climatice. Totodată, banca susține că va înceta finanțarea pentru terminalele de export GNL în 2025.

Sursă: Financial Times

Foto: Tomasz Bidermann | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday