Cele nouă state membre NATO își declară “profunda îngrijorare față de incursiunile repetate în spațiului aerian NATO, în Polonia, România, Letonia și alte țări membre, ale dronelor și rachetelor Federației Ruse, precum și față de escaladarea tensiunilor de-a lungul granițelor NATO”, se arată în comunicatul de presă emis de Ministerul român al Apărării.
În acest context, au subliniat că există o nouă realitate care nu poate fi neglijată și au solicitat “un răspuns colectiv în cadrul NATO la provocările prezentate de armele și tehnologiile moderne, inclusiv prin creșterea capacităților statelor vizate de a detecta, identifica și, dacă este necesar, doborî obiectele care zboară la altitudini joase și cu viteze reduse.”
De asemenea, au subliniat că trebuie depuse eforturi pentru “a consolida apărarea integrată aeriană și antirachetă (IAMD) a NATO”. În acest sens, au subliniat că sprijină inițiativele de utilizare a tuturor oportunităților și resurselor disponibile în cadrul UE și Alianței Nord-Atlantice.
Oficiali din țările din vecinătatea Ucrainei au vorbit de mai multe ori despre necesitatea unei reacții din partea NATO, în contextul în care drone și rachete rusești, dar și fragmente din acestea, ajung pe teritoriul lor. La începutul lunii, ministrul polonez al Apărării a declarat că vecinii Ucrainei au datoria de a intercepta rachetele rusești chiar pe teritoriul ucrainean, dacă evaluează că acestea se îndreaptă către spațiul lor aerian.
Cel mai recent, Armata Română a informat, pe 9 septembrie, că a găsit fragmente de dronă rusească în apropierea localității Periprava din județul Tulcea și că investighează posibila prăbușire a altui dispozitiv lângă Caraorman. Două zile mai târziu, președintele Comisiei de Apărare din Senatul României a explicat faptul că guvernul lucrează la proiecte de lege în scopul doborârii dronelor ”ostile sau neautorizate” care pătrund în spațiul aerian al țării. Șeful comisiei a făcut apel la guvern și la parlamentari să accelereze procedurile de adoptare.
Organizația B9 a fost înființată în anul 2015, la București, și reunește nouă țări din estul și centrul Europei care sunt membre NATO: România, Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia și Ungaria.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.