UPDATE, joi, ora 7.00. Armata israeliană anunță că aeronavele sale au lovit clădiri din care operează teroriștii Hezbollah din sudul Libanului. Nu este clar dacă identificarea acestora a venit ca urmare a celei de-a doua serii de mini-explozii, de miercuri, în care stațiile de emisie recepție ale Hezbollah au explodat, provocând 20 de morți și circa 450 de răniți. Marți, între 3.000 și 5.000 de pagere ale organizației militare pro-iraniene au explodat, provocând 12 morți și aproape 3.000 de răniți.

Miercuri seara, Hezbollah, care a acuzat serviciile secrete israeliene de “asasinate în masă” a lansat circa 20 de rachete asupra Israelului, majoritatea fiind interceptate.

UPDATE, ora 22:15: Yoav Gallant, ministrul Apărării din Israel, a susținut o conferință de presă în care a anunțat că trupele și resursele armatei vor fi concentrare în nordul Israelului, unde în ultimele luni au avut loc schimburi de focuri și atacuri aeriene peste graniță cu militanții Hezbollah din Liban. Conferința a avut loc la câteva ore după a doua zi în care dispozitive de comunicare folosite de membrii grupării au explodat în Beirut și alte orașe din sudul Libanului, incidente în urma cărora au murit 14 persoane și au fost rănite cel puțin 450. 

Separat, șeful Statului Major al IDF a afirmat că următoarele etape ale războiului au fost planificate și s-a limitat să spună doar că unul dintre obiective este ca israelienii evacuați din nordul țării să se întoarcă acasă în siguranță, potrivit declarațiilor citate de The Telegraph.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate de la Casa Albă a reiterat că SUA nu au fost implicate în exploziile dispozitivelor de comunicare folosite de Hezbollah. John Kirby a declarat că “nu am fost implicați în niciun fel, în incidentele de  marți și de miercuri. Vrem să vedem că războiul ia sfârșit. Noi credem că încă există o cale diplomatică de urmat”.

Hezbollah a acuzat direct statul israelian pentru exploziile din ultimele două zile, care au fost condamnate de șeful diplomației europene și secretarul general al ONU. Prim-ministrul libanez a comentat că atacurile sunt “o încălcare gravă a suveranității țării și crime după toate standardele”.

UPDATE, ora 19:10: Ministerul Sănătății din Liban a transmis că numărul persoanelor decedate a ajuns la nouă, iar cel al răniților a depășit 300, relatează The Guardian. Ministerul a precizat și că aproape toți cei răniți au fost transferați la spitale.

Peste 30 de ambulanțe au fost trimise în urma unor “explozii multiple”, în sudul și estul Libanului, a transmis Crucea Roșie libaneză. Ulterior, instituția a spus, într-o postare pe rețelele de socializare, că alte 50 de ambulanțe au fost puse în alertă pentru a sprijini operațiunile de salvare și evacuare.

UPDATE, ora 18:15: O sursă din domeniul securității a declarat pentru CNN că au avut loc între 15 și 20 de explozii în sudul Beirutului și între 15 și 20 în alte orașe din sudul țării. Presa libaneză de stat a scris că trei persoane au decedat, iar ministrul Sănătății a anunțat că peste o sută de persoane sunt rănite. În privința acestui bilanț, agenția Reuters scrie că este vorba de zeci de victime.

Armata le-a cerut cetățenilor să nu aglomereze zonele în care au avut loc explozii, pentru a nu îngreuna intervenția serviciilor de urgență. O sursă de securitate (nu este clar dacă este aceeași contactată de CNN) a transmis că dispozitivele radio au fost achiziționate cam în aceeași perioadă cu pagerele care au explodat marți.

Știrea în formă inițială. Jurnaliștii agenției Reuters au informat că în suburbiile de sud ale Beirutului și în orașele Nabatieh, Tir și Saida au fost auzite noi explozii. Surse din domeniul securității și martori au declarat pentru Reuters și AFP că au explodat stații de comunicare de tip walkie-talkie ale Hezbollah.

Un alt martor a declarat pentru Reuters că o explozie a avut loc în zona unui cortegiu funerar. Incidentele din această după-amiază au loc la doar o zi după ce pagerele folosite de mii de membri ai Hezbollah au explodat, ceea ce a dus la rănirea a peste 2.800 de persoane și la moartea a 12.

Surse: The Guardian, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday