Platforma, cunoscută sub numele de Ghost, a fost folosită ca instrument pentru a desfășura o gamă largă de activități criminale, inclusiv trafic de droguri pe scară largă, spălare de bani, cazuri de violență extremă și alte forme de criminalitate gravă și organizată se arată într-un comunicat emis de Europol. 

Ghost era folosită de organizații criminale din întreaga lume datorită securității pe care o asigura. Utilizatorii puteau să folosească platforma fără să ofere informații personale, iar mesajele erau criptate și nu rămâneau în istoricul conversațiilor. Acest lucru a permis rețelelor criminale să comunice fără a fi detectate și să păstreze legătura între ele, coordonându-și operațiunile ilegale. Aplicația este folosită la nivel mondial de câteva mii de oameni, care schimbau zilnic aproximativ o mie de mesaje prin intermediul ei.

Platforma avea sedii în mai multe țări din lume. Pe măsură ce serverele au fost descoperite în Franța și Islanda, se arată în comunicat, proprietarii companiei erau localizați în Australia, iar activele financiare se aflau în Statele Unite. Operațiunea a implicat o serie de raiduri coordonate și intervenții, pe parcursul cărora au fost arestați 51 de suspecți, 38 în Australia, 11 în Irlanda, unul în Canada și unul în Italia aparținând grupului mafiot italian Sacra Corona Unita. Sute de kilograme de droguri și peste un milion de euro în numerar au fost confiscați, la nivel global.

Europol a înființat un grup operațional privind activitatea platformei încă din martie 2022. Acest grup a realizat cartografierea infrastructurii tehnice globale și a reușit, prin intermediul acesteia, să identifice furnizorii și utilizatorii cheie ai platformei. La această operațiune a acționat Europol, Eurojust și autorități de aplicare a legii și judiciare din Australia, Canada, Franța, Islanda, Irlanda, Italia, Olanda, Suedia și SUA.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday