UPDATE, ora 19:30: “Autoritățile au confirmat că firma în cauză este un intermediar comercial, fără niciun loc de producție sau operațional în Ungaria”, a declarat Zoltán Kovács, purtătorul de cuvânt al Guvernului maghiar, într-o postare de pe platforma X (Twitter). Acesta a adăugat că dispozitivele în cauză nu au fost niciodată în Ungaria. Totodată, a subliniat că “situația nu prezintă un risc pentru securitatea națională”.

Declarația vine în contextul în care firma taiwaneză, Gold Apollo, care ar fi trebuit să livreze pagerele care au explodat, a declarat că acestea erau fabricate sub licență de o companie din Ungaria, BAC Consulting KFT.

UPDATE, ora 12: Compania taiwaneză Gold Apollo precizează că pagerele care au explodat, model AR-924, poartă într-adevăr sigla companiei, dar acestea au fost fabricate sub licență de compania maghiară BAC Consulting KFT, cu sediul în Budapesta, cu care are un “parteneriat pe termen lung”, de trei ani. Astfel, în conformitate cu acest acord de cooperare, compania taiwaneză susține că “noi autorizăm BAC să utilizeze marca noastră comercială pentru vânzarea produselor, dar proiectarea, fabricarea și vânzarea lor este responsabilitatea BAC”. 

Compania maghiară nu a emis un punct de vedere până la această oră.

Știrea în forma inițială:

Analiză. Atât oficialii libanezi, cât și cei occidentali, cred că pagerele teroriștilor Hezbollah au explodat ca urmare a unei operațiuni complexe a spionajului israelian. Principala ipoteză este aceea că livrarea acestora (nu este clar dacă din Taiwan sau din Europa) a fost interceptată, iar în interior a fost plantat un micro-dispozitiv exploziv.

The New York Times a consultat oficiali și experți americani, precum și specialiști în securitate cibernetică care au studiat imaginile cu pagerele care au explodat marți, concomitent, în Liban și Siria.

Understanding the pager and how it can explode - Lebanon News

Cu toții sunt de acord că acest tip de atac nu poate fi realizat doar printr-un hack informatic asupra unor dispozitive electronice obișnuite (bateriile pot lua foc, dar nu explodează), ci a fost nevoie de o amplă operațiune logistică pentru plantarea, în interiorul pagerelor, a unor micro-dispozitive, cel mai probabil constând într-o cantitate de până la 3 grame de exploziv, alături de un microcip electronic care să poată decripta un anume tip de mesaj primit de pager pentru a iniția detonarea.

Lebanon Explosions: What Is A Pager And Why Are Hezbollah Members Still Using It? - News18

De altfel, martori citați de NY Times spun că pagerele au sunat înainte de a detona, ceea ce sugerează că ele au primit un mesaj care, cel mai probabil, a activat și inițiat explozia.

“Pagerele au fost probabil modificate pentru a provoca aceste tipuri de explozii – dimensiunea și puterea ei indică că nu a fost vorba doar de o intervenție asupra bateriei”, a declarat Mikko Hypponen, cercetător la compania de software WithSecure și consilier al Europol.

Reuters, care citează un oficial superior din serviciile libaneze de securitate, a aflat că Hezbollah a comandat 5.000 de pagere de la compania Gold Apollo din Taiwan, iar acestea au fost livrate în februarie, printr-o companie de distribuție din Europa. Libanezii cred că Mossadul israelian a reușit să intervină asupra pagerelor “undeva la nivelul de producție, prin inserarea unei plăci (electronice) în interiorul dispozitivului, împreună cu un material exploziv, fapt care îl face foarte greu de detectat prin orice mijloace chiar și cu scaner”.

CNN a vorbit cu Hsu Ching-kuang, proprietarul firmei taiwaneze Gold Apollo (producătorul pagerelor), care a explicat că firma sa a semnat un contract cu un distribuitor european (pe care nu l-a numit) în urmă cu trei ani. Inițial, compania europeană a importat pagere și alte dispozitive de comunicare, dar mai târziu a cerut dreptul de a fabrica propriul pager sub brandul Gold Apollo. Declarația producătorului taiwanez lasă de înțeles că pagerele comandate în Taiwan ar fi putut fi înlocuite cu altele, făcute de distribuitorul său european.

Ce se știe cu certitudine:

  • Hezbollah, gruparea pro-iraniană din Liban, a comandat 5.000 de pagere în Taiwan și a primit până în luna februarie peste 3.000 de pagere, dar nu este clar dacă sunt aceleași care au plecat din Taiwan. Producătorul susține că același model de pager este fabricat sub licență de un distribuitor european al Gold Apollo.
  • Experții sunt de acord că pagerele nu puteau exploda fără inserarea unei cantități de exploziv în interiorul lor, dar și al unui dispozitiv electronic care să primească mesajul de activare și care să inițieze detonarea.
  • Atacul a fost unul foarte țintit, strict asupra teroriștilor Hezbollah și a câtorva agenți iranieni care țineau legătura cu aceștia, iar acest lucru implică cunoașterea identității țintelor. Deși Hezbollah a distribuit pagere (dispozitive mai rudimentare de comunicații) membrilor săi tocmai pentru a evita spionajul prin intermediul telefoanelor mobile, este de presupus că Israelul a reușit identificarea sau cel puțin clasificarea posesorilor pagerelor respective.
  • Pe lângă cei peste 2.700 de răniți și a unui număr de 11 morți până acum, explozia pagerelor a produs și o disturbare semnificativă a rețelei de comunicații a Hezbollah. Nu este clar de ce a fost aleasă data de 17 septembrie (la ora 15.30) pentru detonarea concomitentă a tuturor pagerelor.
  • Israelul, care se află într-un război de durată cu Hezbollahul libanez, a refuzat orice comentariu referitor la explozia pagerelor, iar oficialii americani au spus că nu au avut cunoștiință anterior de nicio astfel de operațiune a Israelului.

Surse: NY Times, Reuters, CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday