Taifunul denumit Bebinca s-a manifestat, în jurul orei 7:30, într-o suburbie industrială aflată în sud-estul Shanghaiului, unde trăiesc 25 de milioane de locuitori. Joint Typhoon Warning Center (JTWC), care este un comandament comun al marinei și forțelor aeriene americane din zonă, a transmis că a înregistrat viteze maxime ale vântului de până la 130 de kilometri pe oră, echivalentul unui uragan de categoria 1 din Atlantic. Administrația Meteorologică din China a înregistrat viteze ale vântului de 151 km/h în apropierea centrului taifunului, când acesta a ajuns pe uscat.

Presa de stat a scris că aceasta a fost cea mai puternică furtună care a lovit Shanghai din 1949 și până acum. Toate zborurile de pe cele două aeroporturi internaționale din Shanghai au fost anulate de ieri de la ora locală 20:00. De asemenea, orașul și-a suspendat serviciile de feribot, a oprit unele linii de tren și a închis mai multe porturi, poduri și autostrăzi.

Autoritățile au evacuat peste 414.000 de oameni din Shanghai și au transformat centrele de expoziții și sălile de sport din școli în adăposturi, conform postului național CCTV. De asemenea, măsuri de siguranță au fost adoptate și în provinciile învecinate Zhejiang și Jiangsu. În întreaga regiune, peste 1.600 de zboruri au fost anulate luni după-amiază.

Bebinca este a doua furtună majoră care a lovit China în această lună, după Super Taifunul Yagi, al doilea cel mai puternic ciclon tropical din lume din acest an. Yagi a ucis patru oameni în provincia sudică Hainan, după ce viteza maximă a vântului a ajuns la 230 km/h, echivalentul unui uragan de categoria 4. 

Oamenii de știință au explicat că astfel de fenomene sunt provocate de temperaturile mai ridicate de la nivelul oceanelor, care sunt o urmare a crizei climatice provocate de om. Shanghaiul nu se află, în general, în zona în care taifunurile puternice se formează, acestea fiind specifice pentru zona de sud a Chinei. Înainte de Bebinca, Shanghai fusese lovit doar de două taifunuri, în 1949 și 2022, potrivit datelor Administrației Meteorologice din China.

Sursă: CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday