Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat, în deschiderea ședinței de guvern de la ora 15, că în acest moment, prioritatea o reprezintă “efectuarea de urgență a lucrărilor de reparații la casele distruse și la drumuri, poduri și alte obiective de infrastructură locală. La propunerea prefecților de Galați și Vaslui, sunt în curs procedurile pentru ca Ministerul Administrației și Internelor să instituie starea de alertă la nivelul celor două județe. Astfel, autoritățile locale vor putea acționa rapid pentru a contracta lucrări și servicii în timp scurt”.

Ciolacu a mai spus că din Rezervele Statului vor fi eliberate, de urgență, patru clădiri modulare în care să se desfășoare ore de curs cu elevii, însă nu a precizat în ce localități vor fi amplasate. De asemenea, executivul va aproba, pentru fiecare familie afectată de inundațiile din Galați și Vaslui, un ajutor în valoare de maximum zece mii de lei, ”iar în cazul familiilor care și-au pierdut pe cineva drag, aprobăm un ajutor suplimentar de zece mii de lei. Suma totală este de o sută de milioane de lei. Este un gest obligatoriu de solidaritate”.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat, în jurul orei 15:35, că în localitatea Grivița din Galați a fost identificată o a șaptea persoană decedată din cauza fenomenelor meteorologice din ultimele zile.

În comunicări separate, ministrul Energiei a declarat că la Pechea și Slobozia Conachi, peste 2.200 de consumatori nu au curent electric și că echipele intervin pentru reconectarea la rețea. Sebastian Burduja se așteaptă ca spre seară, numărul acestora să scadă la o mie.

Totodată, ministrul Sănătății a anunțat că în județul Galați au fost trimise peste 2.000 de doze de vaccin antitetanic, care să poată fi folosite dacă există persoane cu risc de infectare. Alexandru Rafila a precizat că apa din rețeaua publică și din fântâni este testată de DSP Galați: “Ele sunt verificate şi clorinate, dezinfectate adică, pentru ca apa să poată să devină potabilă”, a transmis ministrul la Digi24.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday