UPDATE, luni, ora 09:00. Bărbatul reținut în urma aparentei tentative de asasinat a lui Donald Trump este Ryan Wesley Routh, în vârstă de 58 de ani, dezvoltator de locuințe ieftine în statul Hawaii.

Potrivit profilurilor sale de pe rețelele de socializare, Routh comentează des evenimentele politice și l-a criticat, de câteva ori și pe Donald Trump, arată CNN. Într-o postare pe X din aprilie, scria că fostul președinte ar trebui să adopte un nou slogan de campanie “MASA – Make Americans slaves again” (Faceți Americanii Sclavi din nou). Despre echipa democrată, afirma că mai bine folosește mesajul “KADAF – Keep America Democratic and Free” (Păstrați America Democrată și Liberă).

Acesta se declară un susținător al Ucrainei și a postat periodic mesaje pentru trimiterea de noi ajutoare militare ucrainenilor. Totodată, conform postărilor de pe rețelele de socializare, a călătorit în Ucraina imediat după război și a cerut urmăritorilor săi să facă același lucru, pentru a lupta alături de ucraineni.

Într-un mesaj mai recent, a făcut referire la tentativa de asasinat care l-a vizat pe Trump în iulie, în statul Pennsylvania. Într-o altă postare, i-a etichetat pe Joe Biden și Kamala Harris și le-a transmis să-i viziteze pe cei care au fost răniți la mitingul din urmă cu două luni, la care și Trump a fost împușcat în ureche. În urmă cu patru ani, Ruth s-a arătat dezamăgit de Donald Trump, într-o postare în care sugera că l-a votat în 2016: “Deși ai fost fost alegerea mea în 2016, eu și lumea speram ca președintele Trump să fie diferit (…) dar toți am fost foarte dezamăgiți și se pare că devii mai rău”.

Ruth a mai fost arestat în 2002, după ce a fost oprit în trafic, a luat o armă de foc, a fugit din mașină și s-a baricadat în sediul unei firme. De asemenea, a fost amendat de mai multe ori pentru că nu și-a plătit impozitele.

Pe baza informărilor emise de autoritățile americane, The Telegraph a întocmit o cronologie a evenimentelor de duminică. Cu puțin timp înainte de ora locală 14 (ora 21 a României), Donald Trump se afla pe un teren de golf din apropiere de Mar-a-Lago. Un agent al Secret Service a observat vârful puștii de asalt a lui Ruth cum iese dintr-un tufiș, la circa 300 de metri de locul în care se afla fostul președinte și a deschis focul.

Suspectul a lăsat pușca la fața locului și a fugit, însă un martor i-a fotografiat mașina și a sunat la poliție. Autoturismul a fost oprit de polițiști la circa 80 de kilometri distanță de locul incidentului, iar polițiștii au spus că suspectul se comporta ”relativ calm”. După perchezițiile în zona tufișului, autoritățile au găsit arma, o cameră GoPro fixată pe un gard și un rucsac în care se aflau două plăci ceramice, despre care au spus că bărbatul le-ar fi putut folosi pe post de vestă antiglonț.

UPDATE, ora 24.00. FBI confirmă că “pare a fi fost vorba de o nouă tentativă de asasinat” asupra lui Donald Trump. Secret Service clarifică faptul că individul, care părea a se pregăti să tragă asupra fostului președinte, nu a apucat să deschidă focul asupra acestuia, fiind reperat de agenți într-un moment în care Trump se mișca pe terenul de golf, la circa 300 de metri de acesta. Ulterior, suspectul a fugit, abandonând arma (un Ak-47), care a fost găsită în tufișuri. A fost prins de poliție pe o autostradă din apropiere.

UPDATE, ora 23.00. Potrivit CNN, Secret Service a deschis focul asupra unui individ care se afla în vecinătatea terenului de golf pe care se afla fostul președinte. Un suspect se află în custodia poliției, dar nu este clar dacă acesta a apucat să tragă. Incidentul s-a produs puțin înainte de ora locală 14 (21, ora României) în apropierea unui teren de golf, aflat la circa opt km de clubul Mar-a-Lago, unde Donald Trump își are reședința.

Potrivit CNN, Secret Service a deschis focul asupra unei persoane suspecte și înarmate, care s-a strecurat în apropierea terenului pe care fostul președinte juca golf. Ulterior, o armă de asalt a fost recuperată din tufișuri, dar nu este clar dacă suspectul a deschis sau nu focul. O persoană a fost reținută, iar CNN citează oficiali care susțin că suspectul intenționa să-l împuște pe Donald Trump.

Președintele Joe Biden și vicepreședinta Kamala Harris au fost informați în legătură cu incidentul, dar și cu faptul că Donald Trump este în siguranță, iar o conferință de presă a Secret Service este așteptată în ora următoare.

Știrea în forma inițială:

Schimb de focuri în apropierea clubului de golf al lui Donald Trump, în timp ce acesta se afla pe teren. Presa americană relatează că fostul președinte se află în siguranță și nu pare să fi fost ținta atacului.

Potrivit The Telegraph, focuri de armă s-au azit în fața clubului fostului președinte, din West Palm Beach, Florida, în timp ce acesta se afla pe un teren de golf. Terenul a fost imediat închis, iar Trump a fost evacuat de urgență într-un loc sigur.

Publicația a mai raportat că focurile de armă nu l-ar fi vizat pe Trump în mod direct. “Președintele Trump este în siguranță în urma unor focuri de armă trase în apropierea sa. Nu există alte detalii în acest moment”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Trump.

Serviciile Secrete au transmis pe rețelele de socializare că investighează, împreună cu Biroul șerifului din Palm Beach County, un incident de siguranță în care a fost implicat fostul președinte.

Complexul se află la aproximativ opt kilometri de Mar-a-Lago, reședința principală a lui Trump.

Evenimentul are loc la doar două luni după o tentativă de asasinat asupra candidatului republican la președinție.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday