Capsula Crew Dragon, care a transportat patru astronauți, a amerizat în largul coastei Dry Tortugas (Florida) din Golful Mexic. NASA a transmis că misiunea a reprezentat “un uriaș salt înainte” pentru industria spațială comercială. Sâmbătă, echipajul a folosit rețeaua de sateliti Starlink (deținută tot de Space X) pentru a stabili o legătură video directă cu Pământul.

La bordul capsulei au călătorit miliardarul Jared Isaacman și Scott Poteet, un pilot pensionar al Forțelor Aeriene ale SUA, împreună cu angajații SpaceX Sarah Gillis și Anna Menon. Isaacman și Gillis sunt primii turiști care nu sunt astronauți de profesie care au efectuat o plimbare în spațiu, o manevră riscantă care implică părăsirea navei spațiale. Imaginile transmise în direct au arătat că cei doi au ieșit în exteriorul capsulei Crew Dragon și au plutit la 700 de kilometri deasupra Pământului.

Deși Isaacman a evitat să dezvăluie suma plătită pentru a participa la misiune, estimările sugerează că aceasta a costat câteva sute de milioane de dolari, având în vedere că, în cadrul altor misiuni ale Dragon Crew, prețul pe loc a fost de aproximativ 55 de milioane de dolari.

De asemenea, în timpul misiunii, capsula a atins 1.400 de km altitudine, adică cea mai mare altitudine la care a călătorit vreodată un echipaj uman (ultimul record a fost înregistrat în 1966, în cadrul misiunii Gemini 11 a NASA, care a atins 1.373 kilometri altitudine).

Pentru a se întoarce în siguranță pe Pământ, capsula Crew Dragon a efectuat ceea ce se numește o “ardere de deorbitare”, iar la intrarea în atmosferă, exteriorul capsulei a atins temperaturi extrem de ridicate, de până la 1.900 de grade Celsius. Echipajul, însă, a fost protejat și a rămas la temperaturi confortabile, cu ajutorul unui scut termic ce măsoară patru metri situat în partea inferioară a capsulei.

În cadrul misiunii, au fost efectuate și 40 de experimente științifice și cercetări, inclusiv unele care urmăresc să înțeleagă mai bine sindromul de adaptare la spațiu — un tip de rău de mișcare specific microgravitației.

Surse alternative: BBC, CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday