Armata Indiei își mărește flota și capacitățile terestre și aeriene, pe fondul tensiunilor de-a lungul granițelor cu China. Un al doilea submarin cu rachete balistice cu capacitate nucleară al Indiei s-a alăturat flotei sale navale la sfârșitul lunii trecute, o mișcare despre care guvernul spune că își întărește descurajarea nucleară, relatează CNN într-o analiză. De asemenea, India a anunțat în aprilie că a testat cu succes o rachetă balistică intercontinentală, Agni-V, dezvoltată pe plan intern.

Submarinul INS Arighaat “va ajuta la stabilirea echilibrului strategic” în regiune, a declarat ministrul indian al Apărării, Rajnath Singh, la ceremonia de punere în funcțiune pe 29 august. Acest echilibru se înclină în prezent în favoarea Chinei, care are cea mai mare marina din lume după numărul de nave, deținând inclusiv șase submarine balistice operaționale cu propulsie nucleară din clasa Jin, care le depășesc în putere de foc pe cele două ale Indiei (Arighaat și predecesorul său din aceeași clasă, INS Arihant).

Submarinele chineze pot transporta până la 12 rachete balistice (inclusiv cu focoase nucleare) cu o rază de acțiune de cel puțin opt mii de kilometri, potrivit Missile Defense Advocacy Alliance, o organizație non-profit care promovează dezvoltarea sistemelor de apărare antirachetă în scop defensiv. În schimb, cele două ale Indiei, “abia pot atinge ținte chineze de-a lungul graniței de est chino-indiene din apele de coastă din nordul Golfului Bengal, care este periculos de puțin adânc pentru un submarin”, a declarat analistul Carl Schuster, fost director al Centrului de Informații al Comandamentului Pacific al SUA.

Guvernul indian s-a declarat foarte încrezător în capacitățile noului său submarin, spunând că doar “progresele tehnologice întreprinse la nivel local îl fac mult mai avansat decât predecesorul său”, care a fost dat în folosință în urmă cu opt ani.

Analiștii sunt optimiști și consideră că India este în mod clar pe drumul cel bun al unei descurajări nucleare, iar noul său submarin, deși nu are o rază de acțiune la fel de mare ca cele ale Chinei, va avea suficientă putere de atac pentru a descuraja Beijingul să ia măsuri ostile împotriva sa. Submarinele Indiei sunt mai noi, mai mari, cu rachete cu rază de acțiune mai mare, de până la șase mii de kilometri, ce ar putea lovi oriunde în China.

Următoarele submarine cu rachete balistice din India ar putea intra în funcțiune, totuși, la câțiva ani distanță. Arighaat a fost lansat în urmă cu aproape șapte ani și, dacă această cronologie de la lansare până la punere în funcțiune se aplică următorului submarin indian cu rachete balistice, nu se va alătura serviciului până în 2030.

India se simte amenințată și de creșterea semnificativă marinei pakistaneze în Oceanul Indian. India și Pakistanul își dispută regiunea puternic militarizată a Kashmirului, pe care ambele țări o revendică. China rămâne unul dintre cei mai importanți susținători internaționali ai Pakistanului și un investitor major în țară.

Analiza integrală la CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday