Un studiu, publicat în revista științifică One Earth Journal, realizat de un grup de cercetători din șase țări (printre care și România) demonstrează că măsurile de protecție din 86% din ariile marine protejate ale Uniunii Europene sunt insuficiente și nu apără, cu adevărat, speciile și habitatele marine de activități industriale nocive precum dragarea, forajul și pescuitul de adâncime.
De aceea, susțin specialiștii, UE va rata obiectivele privind biodiversitatea, prin care își propunea să protejeze 30% din zonele marine și costiere, dintre care 10% “strict”, până în 2030, pentru a limita, printre altele, riscul de extincție a speciilor. Cercetarea oferă primă evaluare a stadiului în care se află protecția marină în Europa, subliniază autoarea principală a studiului.
Cercetătorii afirmă că reglementările UE sunt prea flexibile și permit astfel desfășurarea activităților umane care afectează negativ ecosistemele marine, și fac apel la reglementarea mai strictă a activităților umane din aceste zone.
Parlamentul European a respins, în ianuarie, eliminarea treptată a pescuitului de adâncime în ariile marine protejate, iar majoritatea statelor UE nu au luat încă măsuri pentru a interzice această practică, cu excepția Greciei și Suediei.
Deși Germania (45%), Franța și Belgia au cea mai mare pondere de arii marine protejate, Slovenia este țara europeană care reușește cel mai bine să limiteze activitățile distructive, chiar dacă numărul total de astfel de arii protejate este relativ mic în comparație cu alte state. De asemenea, cele mai ridicate niveluri de protecție (zone intens sau complet protejate, care nu permit activități extractive sau pescuit ocazional) se regăsesc în Marea Mediterană și Marea Baltică.
Surse alternative: The Guardian
Foto: Steve Lovegrove | Dreamstime
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.