UPDATE, ora 19.00. O a șasea victimă a inundațiilor a fost identificată în localitatea Suhurlui, din județul Galați. Încă o persoană este în continuare dispărută.

UPDATE. ora 15.00. IGSU anunță că una dintre persoanele dispărute din satul Pechea (Galați) a fost găsită în viață, fără afecțiuni medicale. În acest moment mai este căutată o singură persoană, din satul Costache Negri. Bilanțul deceselor a crescut la cinci.

Duminică, după prâz, au fost suplimentate forțele de intervenție din județele Iași și Vaslui, ca urmare a Codului Roșu de inundații emise pe afluenții Prutului și Siretului.

UPDATE, ora 10:15: Efectivele MAI intervin în aceste momente în localități din județele Vaslui și Galați, unde peste 5.000 gospodării și peste 15.000 persoane sunt încă afectate de inundații.

S-a intervenit în 28 localități din 7 județe (Argeș, Bacău, Galați, Iași, Neamț, Timiș și Vaslui) pentru salvarea a 320 persoane. Patru persoane și-au pierdut viața, iar două sunt date dispărute (în localitățile Pechea și Costache Negri, Județul Galați).

În localitatea Pechea, Galați, 11 persoane au refuzat evacuarea din zona inundată și se află în podurile locuințelor, fiind monitorizate de forțele de intervenție. Acestea au solicitat doar alimente și apă. De asemenea, o echipă de pirotehniști din cadrul Unității Speciale de Intervenție în Situații de Urgență a IGSU s-a deplasat către zona digului din localitatea Pechea, pentru evaluarea situației în scopul realizării unei breșe.

Circulația rutieră a fost afectată din cauza apei și aluviunilor de pe carosabil pe trei drumuri naționale (DN 25 și DN 24D – Galați, DN 26 – Vaslui) și pe 11 drumuri județene (DJ 242, DJ 242B, DJ 242D, DJ 242H, DJ 251, DJ 251A, DJ 251G, DJ 251H, DJ 253, DJ 254 și DJ 255).

Efecte semnificative au fost înregistrate în mai multe localități din județul Galați:

  • în localitatea Pechea, 1 persoană a fost declarată decedată după ce a fost surprinsă de viitură, ca urmare a creșterii nivelului apei pârâului Geru, alte 116 au fost salvate, iar 1 persoană a fost dată dispărută nefiind găsită la domiciliu;
  • în localitatea Drăgușeni, 1 persoană a fost declarată decedată și alte 5 au fost salvate;
  • în localitatea Costache Negri s-a produs o viitură ca urmare a scurgerilor de pe versanți și a ieșirii din matcă a pârâului Suhurlui, iar 1 persoană a fost găsită decedată și alte 25 au fost salvate, iar o persoană a fost dată dispărută;
  • în localitatea Corod, 1 persoană a fost declarată decedată și alte 7 au fost salvate;
  • în 8 localități (Grivița, Berești, Cuza Vodă, Cudalbi, Tudor Vladimirescu, Băneasa, Vameș și Slobozia Conachi) din județul Galați, 121 de persoane și 17 animale au fost salvate de forțele de intervenție;
  • în 5 localități (Docăneasa, Trestiana, Murgeni, Grivița și Zorleni) din județul Vaslui 46 de persoane fiind salvate de forțele de intervenție, iar 161 de gospodării au fost afectate de inundații.

Duminică. UPDATE, ora 7.30: Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că la ora 06.00, traficul rutier este oprit pe următoarele tronsoane de drumuri naționale din județele Galați și Vaslui, ca urmare a inundațiilor:

Județul Galați: DN 25, între localitățile Vameș și Piscu; DN 26, între localitățile Rogojeni și Gănești și între localitățile Chiraftei și Măstăcan, (rută ocolitoare DJ 242 Foltești – Fârțănești – Cuca – Vârlezi) și pe alte 9 tronsoane de drumuri județene.

Județul Vaslui: DN 26, între loc. Blăgești și limita cu județul Galați.

Sâmbătă. UPDATE, ora 21.20: Guvernul scoate din rezervele de stat, la solicitarea Comitetul Național pentru Situații de Urgență, peste 400 de tone de alimente de primă necesitate (conserve, cașcaval, apă, zahăr etc.) și construcții modulare pentru cazare, grupuri sanitare, saci de dormit, perne, pături, saltele, așternuturi pentru sprijinirea populației afectate de inundațiile din județul Galați.

În localitatea Pechea salvatorii intervin pentru evacuarea a 26 de persoane, care au solicitat sprijinul echipelor de intervenție, în vederea evacuării într-o zonă sigură. Inițial, persoanele în cauză au refuzat să fie evacuate.

UPDATE, ora 14.00: Potrivit unei actualizări a situației survenite în urma fenomenelor meteorologice din ultimele ore, IGSU a transmis că misiunile pentru salvarea persoanelor continuă în județele Galați, Vaslui și Bacău.

Situația este cea mai dificilă se înregistrează la nivelul județului Galați. Sunt afectate 12 localități (Pechea, Drăgușeni, Grivița, Costache Negri, Berești, Slobozia Conachi, Cuza Vodă, Cudalbi, Corod, Tudor Vladimirescu, Băneasa și Vameș), și sunt înregistrate pagube semnificative, cu peste 5.000 de gospodării inundate. Până la ora 13:00 au fost evacuate 252 de persoane și patru au decedat.

De asemenea, în județul Vaslui sunt cinci localități afectate, cu 40 de persoane evacuate și mai multe gospodării afectate de ape.

În județele Galați și Vaslui traficul rutier este afectat pe trei drumuri naționale (DN 24D, DN 25 și DN 26) și zece drumuri județene (DJ 242, DJ 242B, DJ 242D, DJ 251, DJ 251A, DJ 251G, DJ 251H, DJ 253, DJ 254, DJ 255).

Pentru gestionarea situației în mod eficient, în județele afectate sunt activate grupele operative, iar în județul Galați este crescută capacitatea operațională. În sprijinul comunităților afectate, acționează în teren peste 700 cadre ale MAI (pompieri, polițiști, jandarmi și IGAv), precum și 217 mijloace de intervenție“, a transmis IGSU. La fața locului acționează și personal militar din cadrul MApN.

Au fost emise mesaje de informare a populației prin sistemul RO-Alert în județele Galați și Vaslui.

UPDATE, ora 12.15: IGSU a corectat informațiile privind decesele înregistrate în județul Galați, din cauza viiturilor. Este vorba de patru persoane, după cum urmează: una din localitatea Pechea, una din localitatea Dragușeni, una din localitatea Costache Negrii și una din localitatea Corod.

În urma verificărilor, s-a constatat că cea de-a cincea victimă nu a decedat din cauza efectelor meteo, ci din alte cauze, fiind decedată de două zile, a precizat IGSU.

Ministerul Sănătății a organizat o celulă de criză, pentru asigurarea asistenței medicale pentru populația din zonele afectate. Autoritățile au transmis și că o ambulanță aflată în misiune a fost surprinsă de ape, dar echipajul este în siguranță.

UPDATE, ora 11.35: Bilanțul deceselor din județul Galați, ca urmare a viiturilor din această dimineață, a crescut la cinci. În urma cu puțin timp, a fost confirmat decesul celei de-a cincea victime, în localitatea Costache Negrii.

Departamentul pentru Situații de Urgență informează că în această dimineață, până la ora 10:00, salvatorii au intervenit în șapte localități din șase județe (Argeș, Bacău, Galați, Iași, Neamț și Vaslui), pentru salvarea a 95 persoane (87 din județul Galați, 8 din județul Vaslui).

Un elicopter Black Hawk al IGAv a fost direcționat spre județul Galați, unde urmează să efectueze atât misiuni de survol, cât și misiuni de căutare-salvare.

UPDATE, ora 10.54. La Galați, numărul persoanelor decedate a crescut la patru, iar o a cincea este căutată. Continuă operațiunile de evacuare cu bărci. Au fost aduși peste 200 de pompieri din mai multe județe.

Știrea inițială: În urma cantităților mari de precipitații căzute, la Galați, în localitățile Pechea și Grivița, s-a produs o viitură și s-a intervenit pentru salvarea și evacuarea a peste 40 persoane din locuințe, surprinse de volumul mare de apă. În urma viiturilor, două persoane au fost găsite decedate, în localitățile Pechea și Drăgușeni. În continuare, se intervine în mai multe localități cu bărcile pneumatice pentru evacuarea persoanelor surprinse de inundații. Au fost solicitate echipaje și alte patru bărci din județele Vaslui, Ialomița, Bacău și Buzău.

Furtunile și indundațiile au afectat și alte șapte județe – Argeș, Bacău, Buzău, Hunedoara, Neamț, Vâlcea și Vrancea, unde pompierii au intervenit pentru evacuarea apei din 14 case, 25 curți, 5 beciuri, 11 subsoluri de bloc, 5 străzi, două instituții publice, doi operatori economici. Echipajele au acționat și pentru degajarea a 29 de copaci doborâți de vânt și un stâlp căzut pe carosabil. În urma acestor evenimente, 8 autoturisme au fost avariate.

Circulația rutieră a fost temporar blocată din cauza aluviunilor și a copacilor căzuți pe carosabil pe un drum național (DN 7/Vâlcea) și pe un drum județean (DJ 203C/Buzău). La Neamț, în zona comunei Valea Ursului (DJ 159), cinci mașini, în care se află opt persoane, și un autobuz au rămas blocate din cauza aluviunilor de pe carosabil și a unui TIR care a derapat.

Știrea se actualizează pe măsură ce apar informații noi

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday