Reuters a făcut aceste dezvăluiri, după ce a consultat contractul încheiat de Ministerul rus al Apărării cu firma producătoare și documente financiare, dar și în baza declarațiilor făcute de doi oficiali ai unei agenții de informații dintr-o țară europeană (nenumită). 

Firma producătoare este IEMZ Kupol, o filială a companiei de stat Almaz-Antey, care a primit la începutul anului trecut suma de zece milioane de euro pentru deschiderea unei fabrici de drone. Potrivit documentelor analizate de jurnaliști, între iulie 2023 și iulie 2024, a fabricat peste 2.500 de unități ale modelului “Garpiya”.

Oficialii agenției de informații le-au descris jurnaliștilor că Garpiya are o greutate de 300 de kilograme, o rază de acțiune de 1.500 de kilometri (caracteristici similare cu modelul iranian Shahed), dar are o singură aripă și este echipată cu motor Limbach L-550 E, produs în China. 

Cei doi oficiali au informat că aparatele de zbor au fost folosite pentru atacarea țintelor militare și civile din Ucraina și că au provocat victime și pagube asupra elementelor de infrastructură critică. Ei au prezentat jurnaliștilor imagini din Ucraina cu resturi de dronă, dar nu au dezvăluit locul sau data la care au fost realizate, din motive de securitate.

Sursele agenției de presă au spus că o fostă fabrică de ciment din Izhevsk, în vestul Rusiei, a fost reamenajată pentru a fabrica obiectele zburătoare fără pilot. Jurnaliștii au confirmat informația, folosind imagini și clipuri actuale și de arhivă din Izhevsk. De asemenea, documente administrative din a doua parte a anului 2023 au demonstrat că furnizorul TSK Vektor a cumpărat din China motoare și alte componente, pentru a fi folosite la uzina respectivă.

IEMZ, TSK, Almaz-Antey și Ministerul rus al Apărării nu au răspuns solicitării Reuters de a emite puncte de vedere. Ministerul chinez de Externe a transmis că statul controlează exporturile de produse care pot fi folosite în domeniul militar, inclusiv la fabricarea de drone: “În ceea ce privește Ucraina, Beijingul s-a angajat întotdeauna să promoveze negocierile de pace și soluționarea politică a conflictului”.

Atât UE, cât și SUA au cerut Chinei să nu sprijine complexul militar-industrial al Rusiei. Țara este vizată de multiple sancțiuni din partea țărilor occidentale, inclusiv în privința bunurilor cu dublă utilizare.

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday