Update: În momentul în care a fost atacată, nava se afla la aproape 50 km sud-est de Insula Șerpilor, în zona economică exclusivă a României. Aceasta venea din Odesa, iar după ce a fost lovită de racheta rusească, nu a cerut asistență în România, ci și-a continuat drumul spre Istanbul. Atacul a avut loc noaptea trecută, în jurul orei 00. Atât Garda de Coastă, cât și Ministerul Apărării au fost informate despre atac.

Zona economică exclusivă se află dincolo de apele teritoriale (se întind aproximativ 22 km în larg și se află sub suveranitatea României) și este o porțiune în care România are drepturi speciale de exploatare și utilizare a resurselor naturale. Totuși, alte țări au dreptul de a naviga și de a survola zona exclusivă, atâta timp cât nu interferează cu activitățile economice ale României. Zona economică exclusivă nu se întinde mai mult de 200 de mile marine (370 km în larg). Și Dmitro Pletenciuk, purtător de cuvânt al Marinei Ucrainene, a confirmat pentru Reuters că nava de cereale nu se afla în coridorul de cereale al Ucrainei la momentul atacului, ci în zona economică exclusivă a României.

Știrea în forma inițială: Marea Neagră. Volodimir Zelenski anunță că o navă ce transporta cereale ucrainene spre Egipt a fost atacată astăzi cu o rachetă rusească, imediat după ce a părăsit apele teritoriale ucrainene. Acesta a publicat mai multe imagini cu nava avariată.

Volodimir Zelenski a detaliat pe rețelele de socializare că nava avea destinația Egipt și “a fost lovită imediat ce a ieșit din apele teritoriale ucrainene”, fără a fi înregistrate victime. Nu este clar dacă nava se afla în apele României.

Ucraina și Rusia sunt unele dintre statele cele mai importante exportatoare de cereale din lume. Zelenski acuză că, prin astfel de atacuri, “Rusia este o amenințare pentru securitatea alimentară, la nivel global”, și a subliniat că așteaptă o reacție internațională în urma acestui atac. 

Reamintim, după debutul războiului, în urma unor negocieri, Ucraina și Rusia s-au înțeles asupra unui coridor pe unde să fie transportate cerealele, în siguranță. Moscova s-a retras însă din această înțelegere, iar Ucraina a continuat să exporte cereale prin Marea Neagră, în ciuda amenințărilor unor atacuri asupra navelor de marfă. 

 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday