Ministerul Apărării din Letonia anunță, duminică după amiază, că sâmbătă, în regiunea Rezekne, din estul Letoniei, a fost înregistrată intrarea unei drone militare rusești prin Belarus. Ulterior aceasta s-a prăbușit pe teritoriul leton, la peste 500 de km de Ucraina, iar serviciile responsabile încearcă să afle circumstanțele incidentului. Nu este clar dacă este vorba de o dronă de atac (așa cum a fost cazul celor căzute duminică dimineața în România) sau a unui aparat de spionaj.

Forțele de Apărare letone au informat oficialii de rang înalt și comandamentul NATO. Acesta este primul caz de dronă militară rusă care violează spațiul aerian leton de la începutul invaziei Federației Ruse în Ucraina.

Președintele leton Edgars Rynkevičs a declarat că este nevoie de un răspuns colectiv la incidente similare care implică dronele rusești, “deoarece numărul de astfel de incidente de pe flancul estic al NATO este în creștere”. Ministerul de Externe leton l-a convocat pe reprezentantul ambasadei Rusiei pentru explicații.

Duminică dimineața cel puțin două drone au intrat pe teritoriul României, iar potrivit aviației militare ucrainene, acestea au ajuns până în nordul lacului Razim, la circa 70 km în interiorul teritoriului național.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday