Studiul a fost întocmit de cercetătorii de la Universitatea Cornell, publicat în revista Science, și are la bază cultivarea miceliului (filamente subțiri și ramificate care joacă rolul rădăcinilor) ciupercii King Oyster în hardware-ul unor roboți. Deoarece miceliul produce semnale electrice mici și poate fi conectat la electrozi, plasarea acestuia în hardware a făcut posibilă crearea a două tipuri de roboți care pot face anumite mișcări, precum îndoirea picioarelor, mersul sau rostogolitul.

Cercetătorii au explicat că acest lucru este posibil, deoarece, odată ce crește, miceliul se înfășoară în jurul robotului, oferindu-i impulsuri electrice. Roboții răspund, astfel, la stimuli exteriori, iar cu ajutorul unei interfațe speciale, care poate analiza activitatea electrică a miceliului, aceasta este transformată în informații digitale care pot activa părțile mobile ale robotului.

De asemenea, cercetătorii au mai descoperit că, atunci când roboții au fost stimulați cu lumină ultravioletă, aceștia și-au schimbat traiectoria și modul de deplasare. “Ciupercilor nu le prea place lumina. Pe baza diferenței de intensitate a luminii se pot obține diferite reacții ale robotului – acesta se va mișca mai repede sau se va îndepărta de lumină” a explicat unul dintre cercetători.

Roboții reprezintă cea mai recentă realizare a oamenilor de știință dintr-un domeniu cunoscut sub numele de robotică biohibridă, care combină materiale biologice vii, cum ar fi celulele vegetale și animale sau insectele, cu componente sintetice pentru a crea entități parțial vii și parțial modificate.

Sursă: CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday