UPDATE ora 22.10. Procurorul general al SUA a anunțat că au fost formulate acuzații de spălare de bani împotriva a doi reprezentanți ai rețelei mass-media RT (cunoscută anterior ca Russia Today), pentru orchestrarea unei scheme de zece milioane de dolari, cu scopul de a produce conținut care să transmită mesaje ascunse ale guvernului rus și să influențeze opinia publică americană.
Departamentul de Justiție a transmis că cei doi angajați ai RT au plătit o companie din Tennessee (nenumită) să producă materiale care să exploateze diviziunea politică din SUA și să erodeze sprijinul public pentru Ucraina. În total, zece persoane cu funcții de conducere din cadrul RT au fost sancționate, iar FBI a cerut în instanță confiscarea a 32 de domenii de internet.
Rețeaua RT a transmis un mesaj ironic, preluat de Reuters: “Trei lucruri sunt sigure în viață – moartea, taxele și amestecul RT în alegerile americane”.
Agențiile americane de informații au avertizat că un număr din ce în ce mai mare de adversari (cu referire la țările ostile) au încercat să interfereze cu alegerile prezidențiale.
Știrea în formă inițială. Conform CNN, care citează șase surse, Administrația Biden urmează să ia o serie de măsuri pentru a combate eforturile Kremlinului de a influența alegerile prezidențiale, inclusiv prin condamnarea publică a acestor încercări. De asemenea, Departamentul de Justiție va face publice o serie de măsuri legislative care să vizeze campania de dezinformare a Rusiei.
Una dintre instituțiile vizate este Russia Today, scrie CNN, pe care Casa Albă o vede ca o piesă cheie în eforturile de propagandă ale Kremlinului. RT gestionează televiziuni și platforme online din întreaga lume, care promovează agenda Kremlinului. Departamentul de Justiție a obligat RT America să se înregistreze ca agent străin în 2017, după ce oficialii americani au ajuns la concluzia că aceasta a contribuit la eforturile Rusiei de a interfera în alegerile din 2016.
O altă companie rusă vizată este Agenția de Design Social, pe care Departamentul de Trezorerie a sancționat-o deja pentru fake news în Europa.
Este a doua încercare a Administrației Biden de a reduce influența RT , din ultimele două luni. În iulie, Departamentul de Justiție a acuzat un angajat al RT că a gestionat o rețea care folosea aproximativ 1.000 de conturi false pentru a răspândi dezinformare despre războiul din Ucraina și despre alte subiecte. Oficialii americani acuză Kremlinul că finanțează schema, însă un purtător de cuvânt al Kremlinului a negat acuzația.
Sursă: CNN
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.