Aflată “la granița” dintre Europa și Asia, Turcia a depus o cerere de aderare la BRICS, în urmă cu câteva luni, pe fondul lipsei progresului în ceea ce privește aderarea la Uniunea Europeană (un proces pe care l-a început în 2005), au declarat oficiali familiarizați cu subiectul pentru Bloomberg. Prin integrarea în BRICS, țara își va putea consolida influența globală, dar și să creeze noi legături cu alte state, altele decât aliații occidentali cu care are relații tensionate, au mai declarat pentru Bloomberg oficialii. 

“Turcia poate deveni o țară puternică, prosperă, prestigioasă și eficientă, dacă își îmbunătățește simultan relațiile cu Estul și Vestul. Orice altă metodă nu va aduce beneficii Turciei, ci îi va face rău” a declarat recent președintele turc Recep Erdogan, cu privire la posibilitatea integrării Turciei în BRICS. Administrația prezidențială consideră că centrul de greutate geopolitic se îndepărtează de economiile dezvoltate, motiv pentru care a solicitat ca Turcia să se alăture BRICS, grupul format din Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, unele dintre cele mai mari economii emergente.

Candidatura reflectă, într-o anumită măsură, disensiunile cu ceilalți membri NATO, după ce Turcia a menținut legături strânse cu Rusia, în urma invaziei Ucrainei în 2022. Partidul Justiției și Dezvoltării al lui Erdogan, aflat la putere, acuză de mult timp națiunile occidentale că împiedică aspirațiile Turciei de a avea o industrie de apărare autosuficientă și o economie puternică. De altfel, Turcia consideră că aderarea la BRICS ar putea să o ajute să își îmbunătățească cooperarea economică cu Rusia și China și să devină astfel un coridor comercial între UE și Asia.

BRICS a primit anul acesta alți noi membri – Iran, Emiratele Arabe Unite, Etiopia și Egipt. De asemenea, Malaezia, Thailanda și Azerbaidjanul, aliat apropiat al Turciei, se numără printre țările care și-au exprimat intenția să adere. BRICS se prezintă ca fiind o alternativă la ceea ce membrii săi consideră a fi instituții dominate de Occident, precum Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional. 

Sursa: Bloomberg

Foto: Wirestock | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday