UPDATE ora 15:20. Serviciul de informații al armatei britanice a comunicat că, în ultima săptămână, rușii au avansat în ritm accelerat către orașul Pokrovsk din regiunea Donețk. Informațiile analizate de armată sugerează că militarii ruși se află la zece kilometri de periferiile localității și că, pe măsură ce distanța se va scurta, și ritmul de avansare va încetini. Oleksandr Sîrski, comandantul Armatei Ucrainene, a recunoscut că situația în regiunea Donețk este dificilă. El a punctat că, în ciuda superiorității rușilor, din punct de vedere al militarilor și al armamentului, ucrainenii le provoacă pierderi semnificative.

Partea britanică arată că Pokrovsk este un important centru logistic pentru Armata Ucraineană și, odată capturat, va avea impact negativ asupra liniilor ucrainene de aprovizionare.

Armata Rusă a bombardat intens regiunea Harkov, de lângă graniță, în această după-amiază. Autoritățile locale anunță că cel puțin 28 de persoane au fost rănite, iar puncte importante de infrastructură au fost avariate. Un centru comercial și mai multe case au luat foc, iar printre victime se numără și angajați din sistemul de sănătate, conform informărilor oficiale citate de Pravda.ua.

Între timp, Ministerul rus pentru Situații de Urgență a anunțat că incendiul de la rafinăria Kapotnya a fost localizat. Totodată, restricțiile la aeroportul Vnukovo au fost ridicate.

Știrea în formă inițială. Ministerul rus al Apărării a transmis că, peste noapte, au fost doborâte 158 de drone lansate de Armata Ucraineană asupra a 15 regiuni rusești. Detaliază că 46 au vizat Kursk, 34 Briansk, 28 Voronej, 14 Belgorod, opt Reazan, nouă Moscova, cinci Kaluga, iar restul alte regiuni.

Ucrainenii au vizat o centrală electrică și o rafinărie din Moscova. Deși, inițial, autoritățile locale au pretins că nu sunt pagube, la rafinăria Kapotnya a izbucnit un incendiu puternic, care a fost încadrat în cel mai ridicat grad de risc (5 din 5). După zeci de minute de intervenție, focul a fost reevaluat la gradul 2 din 5. Pe fondul amenințării dronelor, activitatea aeroportului Vnukovo a fost restricționată.

Rețeaua Astra, de pe Telegram, a publicat imagini din timpul atacului asupra centralei Konakovo și rețelei de distribuție din regiunea Tver. Astra scrie că în vecinătatea uzinei a izbucnit un incendiu, dar observatorii occidentali arată că, de fapt, flăcările sunt în interiorul complexului.

Ucrainenii și-au intensificat atacurile cu drone, pe fondul dezvoltării producției interne. Dar liderii de la Kiev insistă ca partenerii occidentali să permită armatei să folosească armele cu rază lungă pentru a lovi ținte de pe teritoriul rusesc. Vineri seară, președintele Volodimir Zelenski a insistat că atacul din regiunea Harkov, în urma căruia au murit șase persoane și au fost rănite 97, putea fi evitat prin “lovirea aerodromurilor militare ruse, a bazelor lor și a logisticii ruse. Curățarea cerului ucrainean de bombe aeriene ghidate ar fi un pas mare pentru a forța Rusia să caute încheierea războiului și o pace justă”.

Zelenski s-a adresat direct SUA, Marii Britanii, Franței și Germaniei și le-a cerut aprobarea pentru folosirea armelor cu rază lungă de acțiune. În context, ministrul ucrainean al Apărării a călătorit la Washington, pentru negocieri cu partea americană. Este de așteptat ca Zelenski să-și reia cererile, la reuniunea Adunării Generale a ONU, la New York, care va avea loc peste câteva zile.

Surse alternative: Reuters, TASS.ru

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday