Update, ora 20:50: Generalul Mikola Oleșciuk ocupa funcția de șef al Aviației Ucrainene din august 2021, iar anunțul a fost făcut atât prin publicarea decretului de demitere, dar și printr-un discurs susținut de Zelenski. Președintele nu a spus nimic despre motivația din spatele acestei decizii, însă ar putea avea legătură cu informațiile transmise de bloggerii militari ruși. Aceștia au spus, luni, că rachetele rusești au căutat o bază din regiunea Ivano-Frankivsk (în Carpați, la nord de granița cu România) în care ucrainenii ar avea mai multe aeronave F-16 și muniția aferentă.
Bloggerii ruși au susținut că locația a fost dezvăluită din greșeală chiar de șeful aviației ucrainene, generalul Mikola Oleșciuk, care, în timpul unei ceremonii în care a îmbrățișat-o pe mama unuia dintre piloții căzuți ai Ucrainei, a lăsat să se vadă colțul unei clădiri, identificată ulterior ca o fostă bază sovietică. La momentul respectiv nu exista vreo confirmare a faptului că aviația rusă a țintit într-adevăr o bază în care s-ar fi aflat aeronave F-16, dar regiunea Ivano-Frankivsk a fost intens țintită de ruși, în timpul atacului masiv de luni dimineața.
De altfel, ieri a fost anunțată prăbușirea unui avion F-16 și moartea pilotului acestuia, în momentul în care aeronava în care era făcea manevre de interceptare a unei rachete de croazieră, în timpul atacului rusesc de luni.
Update, ora 18.40: Guvernatorul orașului Harkov a spus că rușii au folosit bombe aeriene ghidate UMPB D-30 modificate, adică un tip de muniție care poate fi dotată cu sisteme GPS, sisteme inerțiale sau alte tehnologii ce permit o precizie mai mare pentru lovirea țintei și care poartă încărcătură explozivă, destinată distrugerii infrastructurii sau vehiculelor blindate.
Acesta a mai declarat că “una dintre bombe a vizat centrul orașului, mai precis infrastructura civilă”. A fost vizat, de asemenea, un bloc de 12 etaje, care, în urma impactului, a luat foc, fiind distrus parțial. Datele făcute publice până acum indică un bilanț de cinci morți și 47 de răniți (în stare gravă), însă acesta poate crește în orele următoare.
Anterior, presa de stat ucraineană a relatat că, după seria de explozii, în unele cartiere din Harkov a fost oprită furnizarea electricității.
Știrea inițială:
Atât “Deep State”, un cont de Telegram ucrainean (ce pare asociat cu Armata Ucraineană sau cu serviciul de informații al acesteia), cât și propagandiștii militari ai Kremlinului, vorbesc despre o iminentă prăbușire a liniilor ucrainene de apărare la NE de Pokrovsk, localitate strategică din Donbas, esențială pentru aprovizionarea trupelor de apărare ucrainene.
ISW consemnează avansul trupelor ruse la est de Pokrovsk, dar și efortul acestora de a-și asigura flancurile, mai ales la sud-est de Pokrovsk, “pentru a elimina vulnerabilitatea la eventuale contraatacuri ucrainene”.
Retragerea ucrainenilor pe un alt aliniament defensiv, despre care Biziday a informat miercuri, este acum o certitudine, dar în spațiul informațional ucrainean este pusă la îndoială existența unor fortificații defensive precum și capacitatea Armatei Ucrainene de a rezista în continuare la Pokrovsk. Faptul că ucrainenii vorbesc destul de deschis despre acest lucru a trezit însă suspiciuni în spațiul informațional rus, mulți dintre analiștii lor suspectând o capcană, posibil o contraofensivă pregătită, mai ales că brigăzile de asalt trimise în Kursk nu își mai fac simțită prezența acolo de ceva timp.
Probabil acesta este motivul pentru care rușii preferă să înainteze cu precauție în Donbas. “Comandamentul militar rus consideră probabil ambele eforturi tactice (din est și dinspre SE) ca fiind premise dorite pentru lansarea unui efort ofensiv intens împotriva Pokrovsk. (…) Nu este clar dacă comandamentul militar rus intenționează să decidă un asalt direct asupra Pokrovsk, ceea ce implică confruntări urbane, sau își propune să învăluie și să încercuiască orașul, așa cum au încercat (dar nu au reușit) anterior, la Bakhmut și Avdiivka”, mai arată ISW, care precizează că nu va specula pe marginea strategiei defensive a ucrainenilor.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.