Update, ora 21:50: Armata Ucraineană a confirmat decesul lui Oleksei Mes și a detaliat apoi că avionul F-16 pe care acesta îl pilota s-a prăbușit în timp ce încerca să neutralizeze o rachetă rusească.

“Avioanele F-16 au demonstrat o eficiență ridicată și au doborât patru rachete de croazieră rusești […] Conexiunea cu aeronava lui Oleksei a fost pierdută în timp ce acesta se apropia de următoarea țintă. După cum s-a dovedit ulterior, avionul s-a prăbușit, iar pilotul a decedat”, arată o postare a Statul Major ucrainean de pe Facebook.

Ucraina nu a oferit detalii cu privire la dimensiunea flotei sale de F-16, însă Reuters comentează că pierderea a lăsat cel mai probabil un gol important la nivelul acesteia. De asemenea, nu detaliază despre ce atac al rușilor este vorba, însă informațiile anterioare transmise de oficialul american arată că accidentul a avut loc în timpul bombardamentului masiv de luni.

Știrea inițială: CNN, Reuters și alte surse occidentale credibile citează un oficial american care a spus că incidentul a avut loc luni, dar a fost anunțat abia astăzi, când pilotul, Oleksei Mes – indicativ “Moonfish”, a și fost înmormântat. 

Cauza prăbușirii avionului nu este cunoscută încă sau nu a fost comunicată, însă varianta unei erori de pilotaj este exclusă în acest moment. De asemenea, oficialul american a transmis că nici nu a fost doborât de ruși, chiar dacă aeronava sa a participat într-adevăr la “vânarea” rachetelor de croazieră rusești lansate în noaptea de duminică spre luni asupra teritoriului ucrainean. Ucraina a reușit atunci să doboare 102 dintre cele 127 de rachete lansate, iar președintele Zelenski a precizat ulterior că aeronavele F-16 au participat la respingerea atacului rusesc.

În acest moment este în derulare o anchetă la care guvernul ucrainean a invitat să participe și experți internaționali.

Atât pierderea pilotului cât și a aeronavei (Ucraina a primit până acum doar între 10 și 20 de aparate F-16) reprezintă o lovitură de moral pentru ucraineni care au așteptat mult timp aceste avioane, iar pregătirea piloților a durat mai mult de un an. 

Surse: CNN, PravdaUA, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday