Thomas Szabo, în vârstă de 26 de ani, a fost pus sub acuzare alături de Nemanja Radovanovic, un cetățean sârb în vârstă de 21 de ani, pentru implicarea într-o campanie de tip “swatting”, în cadrul căreia sunt semnalate infracțiuni sau crime fictive, cu scopul de a declanșa intervenții în forță ale autorităților În total, procurorii federali spun că au fost vizați 61 de oficiali americani, între care senatorul Tommy Tuberville și Marjorie Taylor Greene, din Camera Reprezentanților, dar și 40 de cetățeni obișnuiți. 

În rechizitoriul procurorilor, se arată că cei doi și-au recunoscut vinovăția când agenții Secret Service le-au prezentat înregistrările conversațiilor în care anunțau presupusele infracțiuni și crime. Nu este clar dacă cei doi sunt sau nu în arest, dar săptămâna trecută, FBI preciza că sunt “localizați în două țări”.

Anchetatorii explică faptul că cei doi au folosit diverse metode pentru a-și ascunde identitățile, au efectuat apeluri folosind serviciul de telefonie online Google Voice și au comunicat pe grupuri online moderate de Szabo. De exemplu, ei spuneau, în apeluri cu operatori ai numerelor de urgență că la anumite adrese sunt persoane ținute ostatice sau există obiecte care urmează să explodeze. În unele cazuri, au intervenit inclusiv echipe tactice. 

Nu este cunoscută motivația celor doi și de ce au vizat politicieni americani sau dacă a existat un complot organizat care să le coordoneze acțiunile. Într-o declarație depusă în instanță, se mai prezintă că unele apeluri “au vizat cetățeni aleși aparent la întâmplare” și că “majoritatea apelurilor au vizat oficiali, membri ai familiilor acestora și alte persoane proeminente”.

Pe 18 ianuarie, agenți ai Secret Service și reprezentanți ai agențiilor din România s-au întâlnit cu Szabo, care “a recunoscut că a fost implicat în astfel de acțiuni încă la sfârșitul anului 2020”. În cele din urmă, acesta i-a îndrumat pe anchetatori către sârb, care l-au depistat.

Surse alternative: The Washington Post, Politico

Foto: Abdul Sami Haqqani | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday