Reuters a consultat o analiză internă a Ministerului taiwanez al Apărării, care estimează că eforturile militare chineze din jurul Taiwanului și țărilor învecinate pentru a ajuta factorii de decizie să înțeleagă cum alocă China resursele militare în diverse regiuni și să evalueze astfel riscurile pentru propriul teritoriu, în special în contextul în care tensiunile din regiune cresc. 

Cercetarea internă a compilat informații despre misiunile navale și aeriene, precum și alte rapoarte, legate de activitățile din 2023 ale militarilor chinezi în Marea Bohai din nord-estul Chinei, Marea Chinei de Est, Strâmtoarea Taiwan, Marea Chinei de Sud și Oceanul Pacific de Vest.

Astfel, raportul a estimat că țara a cheltuit, doar anul trecut, 15,3 miliarde de dolari pentru combustibil, reparații și alte consumabile necesare exercițiilor militare din zonă. Reuters apreciază că suma de 15 miliarde de dolari reprezintă aproximativ 85% din bugetul de apărare al Taiwanului pentru 2023. ”China investește o parte enormă din resurse încercând să obțină controlul asupra teritoriilor care pretinde că îi aparțin”, a declarat un oficial taiwanez pentru Reuters.

Documentul mai relevă că, în 2023, aeronavele chineze, inclusiv avioanele de luptă J-10, bombardierele H-6 și dronele, au efectuat peste 9.200 de zboruri în regiune, însumând aproximativ 29.000 de ore. La acestea se adaugă 70.000 de misiuni ale marinei chineze, inclusiv cu portavioane și distrugătoare (în total, peste 1,7 milioane de ore pe mare).

Defalcat, aproximativ 40% dintre misiunile navale chineze au fost efectuate în Marea Chinei de Sud, aproximativ 20% în Marea Chinei de Est și aproape 15% în strâmtoarea Taiwanului, arată raportul.

De altfel, subliniază Reuters, China pare să-și intensifice expedițiile militare, după ce a susținut, în martie, că își va mări cheltuielile de apărare la 7,2%, în acest an.

China revendică Taiwanul ca parte a teritoriului său și nu a ezitat niciodată să utilizeze forța pentru a-l aduce sub control, în ciuda opoziției puternice. China este implicată în dispute cu mai multe țări cu privire la suveranitatea asupra unor mari porțiuni din Marea Chinei de Sud și Marea Chinei de Est. 

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday