Descoperirea a fost făcută de cercetătorii de la Universitatea Massachusetts Amherst și prezentată în această lună în cadrul unei conferințe găzduite de American Chemical Society, o organizație științifică americană non-profit. Echipa a dezvoltat un strat flexibil, pe bază de carbonat de calciu (calcar, cretă), care poate fi inclus în țesăturile obișnuite. 

În timpul testelor efectuate în zile toride de vară, stratul nou-adăugat a făcut ca temperatura măsurată sub hainele participanților cu până la 13 grade Celsius mai mică față de temperatura resimțită în aer, și cu până la nouă grade mai scăzută, în comparație cu temperatura măsurată sub un strat obșinuit de haine.

Cercetătorii de la UMass au explicat că, pentru crearea acestui material, a fost folosit carbonat de calciu (componenta principală a calcarului și a cretei), care a fost presărat peste materialele hainelor. Stratul obținut este capabil să reflecte energia solară înapoi în atmosferă și permite eliberarea căldurii emanate de corpul uman în mod natural. Învelișul poate fi aplicat pe aproape orice tip de țesătură disponibilă în comerț și poate fi spălat la mașină, fără a deteriora stratul de cretă.

Comparativ cu celelalte prototipuri de până acum, noul tip de țesătură nu impune structuri rigide, procese de fabricație complexe sau componente electrice, ceea ce le face comode și necostisitoare. Utilizarea țesăturilor care permit corpului uman să își răcească în mod natural temperatura ar putea duce la un consum de energie cu până la 30% mai scăzut, deoarece oamenii nu ar mai fi nevoiți să folosească aerul condiționat, care este foarte poluant, pentru a se răcori.

Sursă: CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday