Un raport al organismului ONU de monitorizare a climei arată că nivelul mărilor a crescut cu o medie de 15 centimetri în unele părți ale Pacificului, în ultimii 30 de ani, față de o medie globală de 9,4 centimetri. Deși nivelul oceanului planetar tinde să se egalizeze, acesta nu este nivelat (ca apa dintr-un pahar) ci mareele și valurile ocupă temporar suprafețe mai mari de uscat, ceea ce duce în final la o medie mai mare a nivelului mării pe perioade mai lungi de timp.
Astfel, Pacificul de Sud-Vest a fost cel mai afectat de creșterea nivelului mării, iar unele zone au fost inundate pentru perioade de două ori mai mari față de media globală din ultimele trei decenii. În plus, dacă emisiile globale nu sunt reduse, avertizează Guterres, insulele din Pacific se pot aștepta la o creștere suplimentară a nivelului mării de încă 15 cm până în 2050, ceea ce ar provoca inundații de coastă în 30 de zile dintr-un an.
“Motivul este clar: gazele cu efect de seră – generate în cea mai mare parte de arderea combustibililor fosili – ne prăjesc planeta, iar marea preia căldura, la propriu. Mările în creștere amplifică frecvența și gravitatea valurilor de furtună și a inundațiilor de coastă. Aceste inundații ruinează afacerile din domeniul pescuitului, distrug culturile, contaminează resursele de apă dulce. Toate acestea pun națiunile insulare din Pacific în mare pericol”, a mai spus secretarul general al ONU.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.