Narendra Modi a fost primit după ora 12 (ora României) de către președintele ucrainean, Volodimir Zelenski. Vizita acestuia este prima a unui prim-ministru indian de când Ucraina și-a declarat independența, în 1991, și are loc într-un context tensionat – cu Armata Ucraineană desfășurând operațiuni militare terestre, de aproape trei săptămâni, în regiunea rusă de graniță Kursk.

Luna trecută, Modi a fost primit de Putin, la Moscova, iar despre călătoria la Kiev, oficialul indian a declarat că este nerăbdător să împărtășească “perspective privind soluționarea pașnică a conflictului în curs”. Ucraina, care se bazează pe sprijinul statelor occidentale, încearcă să atragă susținerea celor mai importante țări asiatice, de care s-ar putea folosi pentru a ajunge la o formulă de pace echitabilă, scrie agenția Reuters.

Zelenski a criticat, la momentul respectiv, întâlnirea dintre Modi și Putin, oficialul ucrainean spunând că a simțit “o dezamăgire uriașă” și a văzut “o lovitură devastatoare pentru eforturile de pace, când liderul uneia dintre cele mai mari democrații din lume s-a îmbrățișat cu cel mai sângeros criminal din lume, la Moscova”. Acum, Mihailo Podoliak, unul dintre consilierii lui Zelenski, a declarat că prezența lui Modi la Kiev este semnificativă pentru că India are, într-adevăr, o anumită influență asupra Rusiei.

India a menținut legături economice și de apărare strânse cu Rusia. În ultimii doi ani și jumătate, relațiile economice ale celor două state au fost aprofundate, pe măsură ce Rusia a fost supusă sancțiunilor occidentale. Petrolul rusesc reprezintă două cincimi din importurile de petrol ale Indiei, conform statisticilor prezentate de Reuters.

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday