O cercetare publicată în jurnalul Lancet Public Health a arătat că, în cazul în care temperatura medie la nivelul Pământului ar fi mai mare cu trei sau patru grade Celsius peste nivelul dinainte de Revoluția Industrială (un scenariu considerat catastrofal), atunci numărul deceselor cauzate de valurile de căldură va crește într-un ritm mai puternic decât va scădea acela al morților provocate de îngheț. Factorul de mediu este luat în corelație cu îmbătrânirea populației.

Studiul infirmă o ipoteză vehiculată în mediile de specialitate, conform cărora încălzirea globală ar avea beneficiul de a trage în jos numărul deceselor cauzate de temperaturile extrem de scăzute, bilanț care, în prezent, este mai mare decât cel al deceselor provocate de căldură. Mai exact, conform datelor citate de The Guardian, 44 de mii de persoane și-au pierdut viața din cauze asociate cu temperaturile foarte ridicate. În schimb, 407 mii au murit din cauze asociate atât cu temperaturile foarte ridicate, cât și cu cele extrem de scăzute. Până în anul 2100, primul bilanț ar putea crește până la 129 de mii de persoane pe an.

Echipa de cercetare a folosit datele colectate din 854 de orașe din Europa, pentru a estima numărul deceselor pe întregul continent. Pe baza acestor estimări și adăugând factorul încălzirii globale și al îmbătrânirii populației, specialiștii au determinat că bilanțul deceselor cauzate de temperaturile ridicate ar crește cu 13%, ceea ce ar însemna 55 de mii de persoane decedate în plus față de statistica actuală. Cea mai afectată categorie de vârstă ar fi cea a persoanelor de peste 84 de ani.

În concluziile noii cercetări, oamenii de știință au atras atenția că schimbările climatice pot aduce provocări fără precedent pentru sistemele de sănătate publică. Șefa departamentului de adaptare la schimbările climatice din cadrul ONG-ului Wellcome, care nu a fost implicat în studiu, a subliniat că imaginea prezentată nu este cea completă, pentru că nu se referă și la avorturile spontane sau la bolile mintale care pot apărea din cauza căldurii.

Sursă: The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday