UPDATE, ora 20.00. Președintele rus a anunțat că țara sa a sesizat AIEA și ONU cum că Ucraina ar fi încercat azi-noapte să lovească centrala nucleară Kursk. Nu a oferit detalii suplimentare despre incident și nici nu a furnizat dovezi care să susțină afirmația sa, declarațiile fiind făcute la o întâlnire cu înalți oficiali ruși. Alexei Smirnov, guvernatorul regiunii Kursk, i-a spus lui Putin la aceeași întâlnire că situația de la centrala nucleară Kursk este “sub control”. Aflată în orășelul Kurceatov, lângă orașul Kursk (cu 450 de mii de locuitori), centrala nucleară cu același nume este una dintre cele mai mari din Rusia, cu două reactoare de câte 1.000 de MW fiecare, operaționale.

Ea se află la circa 90 de km de cea mai apropiată poziție confirmată ca fiind deținută de Armata Ucraineană din regiunea Kursk, și la puțin peste 110 km de teritoriul ucrainean și de orașul Sumî, care are peste 250 de mii de locuitori (comparabil cu Constanța).

Ucraina nu a reacționat deocamdată la acuzații, iar președintele Zelenski s-a aflat chiar astăzi la Sumî.

Update, ora 18.45: Un feribot încărcat cu cisterne cu combustibil s-a scufundat, în apropiere de Crimeea, aparent în urma unui atac cu rachete al ucrainenilor care a declanșat un incendiu deamploare. Presa și autoritățile ruse susțin că explozia din portul Kavkaz a fost cauzată de un atac cu rachete al ucrainenilor. În urma acestuia, a izbucnit și un incendiu de amploare care a dus, în cele din urmă la scufundarea feribotului, conform unui comunicat oficial al autorităților locale.

“Regimul de la Kiev a efectuat un alt atac terorist pe teritoriul regiunii Krasnodar […] Feribotul Aquatrader, încărcat cu vagoane cisternă încărcate cu combustibil, a fost lovit în portul Kavkaz. Ca urmare a avariilor, feribotul s-a scufundat”, se menționează în comunicat. Din primele informații, 30 de cisterne cu combustibil se aflau pe ambarcațiune.

Videoclipurile postate pe rețelele de socializare arată cum un nor de fum gros s-a ridicat în zona portului, iar oamenii au raportat că, după explozia inițială, s-au auzit numeroase alte explozii puternice. În prezent, nu există detalii despre eventuale victime.

Portul Kavkaz este unul dintre cele mai mari porturi rusești destinate inclusiv transportului civil. Presa rusă a mai relatat că traficul pe podul Crimeei, care leagă peninsula de Rusia continentală, este oprit.

Cel puțin o persoană a fost ucisă într-un atac ucrainean cu dronă în același port luna trecută. În mai, Ucraina a lansat rachete asupra terminalului petrolier Port Kavkaz, ca parte a unui efort mai amplu de a perturba logistica rusă în Crimeea anexată.

Update ora 15: Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a comunicat, pe rețelele de socializare, că a făcut o vizită în regiunea de graniță Sumî, unde a avut discuții cu comandantul Armatei Ucrainene, Oleksandr Sîrski, și cu șeful administrației militare regionale.

Președintele a scris că ucrainenii au cucerit încă o așezare din regiunea rusă Kursk și au “reaprovizionat fondul de schimb”, ceea ce înseamnă că au capturat mai mulți prizonieri de război care vor fi folosiți în schimburile viitoare. El a mai declarat că a discutat despre măsurile luate pentru consolidarea apărării spre Torețk și Pokrovsk, în Donbas, zone de pe linia frontului unde luptele sunt intense.

Oficialii au mai analizat coordonarea acțiunilor între armată, poliție și Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență în zona de frontieră, în special pentru organizarea convoaielor umanitare către anumite zone din regiunea Kursk.

Armata Ucraineană a lansat o operațiune de amploare în regiunea Kursk din Rusia pe 6 august și a reușit să avanseze semnificativ în zonă, distrugând poduri, echipamente militare și preluând controlul asupra a peste 90 de localități, amintește Barron’s.

Update 10.30: Ambasada SUA la Kiev a emis o avertizare pentru următoarele zile legată de posibile atacuri cu drone și rachete rusești. “În următoarele câteva zile și până la sfârșitul săptămânii, există un risc crescut de atacuri cu drone și rachete rusești, atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte, pe întreg teritoriul Ucrainei, în contextul Zilei Independenței Ucrainei de pe 24 august”, se arată în comunicatul ambasadei.

Noaptea trecută, în urma unui atac rusesc asupra infrastructurii critice, orașul Herson din Ucraina a rămas parțial fără energie electrică. Autoritățile locale au explicat că întreruperea s-a produs după ce Rusia a efectuat atacuri în 24 de localități din regiune și din Herson, iar “muncitorii din sectorul energetic efectuează lucrări de reparații de urgență pentru a restabili furnizarea de energie electrică cât mai curând posibil”.

Conform ucrainenilor, în cadrul atacului, Armata Rusă a vizat infrastructura critică, un centru comercial, instituții educaționale și medicale, biserici, clădiri administrative și un restaurant, dar și cartiere rezidențiale, inclusiv șapte blocuri și 36 de case. Alimentarea cu apă a fost, de asemenea, oprită în unele zone din oraș.

Update ora 08:55: Traficul aerian a fost suspendat pe aeroportul Volgograd, în urma atacului cu drone asupra bazei aeriene din Marinovka, potrivit unui anunț al administratorului, citat de agenția rusă Interfax.

Știrea în formă inițială. Ministerul rus al Apărării a informat că 45 de drone ucrainene au fost doborâte, în decursul nopții, în cinci regiuni rusești, dintre care 23 în regiunea de graniță Briansk, 11 deasupra regiunii Moscova, șase în regiunea de graniță Belgorod, trei în Kaluga și două în Kursk.

Primarul Moscovei a declarat, citat de agenția Interfax.ru, că atacul din cursul nopții a fost unul dintre cele mai ample lansate până acum de Armata Ucraineană. Și guvernatorul din Rostov a informat că, noaptea trecută, cinci drone au fost doborâte deasupra regiunii.

Nici ministerul, nici autoritățile locale nu au făcut precizări legate de țintele vizate în atacuri sau dacă s-au înregistrat victime sau pagube materiale. Totuși, rețelele ruse de pe Telegram, Baza și Mash au informat despre un atac ucrainean, tot cu drone, asupra bazei aeriene Marinovka.

Imaginile geolocalizate, prezentate de canale occidentale, au arătat explozii, incendii și coloane de fum deasupra obiectivului.

Sursă alternativă: Pravda.ua

Foto: X/@ZelenskyyUa

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday